Sheilah (10) jongste ooit in Henin-Academy

Sheilah en haar voorbeeld Justine Henin.
Foto Galicia Sheilah en haar voorbeeld Justine Henin.
Sinds Justine Henin en Kim Clijsters hun tennisracket aan de haak hingen, zijn tennisliefhebbers wat op hun honger blijven zitten wat de nationale successen betreft. Maar dankzij de 10-jarige Sheilah Emerenciana uit Sint-Stevens-Woluwe mag ons land zich opmaken voor een nieuwe succesperiode. Ze is de jongste tennisster ooit in de Academy Justine Henin.

Amper 10 jaar is ze, maar nu al wordt Sheilah Emerenciana uit Sint-Stevens-Woluwe een heel mooie tennistoekomst toegeschreven. Toptennissers Novak Djokovic, Serena Williams en Rafael Nadal hadden haar graag ingelijfd voor hun academie, maar uiteindelijk koos Sheilah voor Justine Henin. Sinds begin deze maand is ze namelijk de jongste tennisster ooit in de academie van Henin in het Waals-Brabantse Limelette. In die Academy worden jonge talenten klaargestoomd voor de top.

Amper drie jaar bezig

Nochtans begon Sheilah pas drie jaar geleden voor het eerst te tennissen. "Ik keek regelmatig naar wedstrijden op televisie en toen ik in de krant een advertentie voor een gratis tennisinitiatie zag, nam ik voor het eerst een tennisracket in de hand", doet de 10-jarige het verhaal. "Vrijwel meteen liet de trainer mijn ouders weten dat de initiatieles bedoeld was voor kinderen die nog nooit getennist hadden. Toen mijn papa zei dat ik voor het eerst op een tennisbaan stond, kon de trainer het niet geloven."


Omdat de tennismicrobe Sheilah helemaal te pakken had gekregen, begon ze nadien ook wedstrijden te spelen. "Als bij wonder won ik heel wat matchen en via enkele omwegen kwam ik vorig jaar bij Sven Groeneveld terecht. Hij is de huidige trainer van toptennisster Maria Sharapova. Het is hij die me in contact bracht met Justine Henin. Uiteindelijk kreeg ik de toestemming om toe te treden tot haar academie, waar heel wat internationale tennistalenten klaargestoomd worden voor de top. Dat ik de jongste tennisster ooit ben in de academie, is uiteraard prachtig."


Ze mag dan wel nog maar tien lentes jong zijn, toch lijkt ze goed te beseffen dat de weg naar de top nog lang is. "Ik weet dat ik nog veel moet trainen, maar het is mijn doel om ooit nummer 1 van de wereld te worden", klinkt het ambitieus. "Ik zal er alles aan doen om de absolute top te bereiken."


Aangezien Sheilah nagenoeg een hele dag sport en tennist, is er voor school niet al te veel tijd. "Maar via de computer krijg ik elke avond privéles", zegt ze. "Het is heel zwaar, maar ik wil op deze manier blijven doorwerken. Dat ik weinig vrije tijd heb, neem ik er met plezier bij. Als je de top wilt bereiken, dan moet je je vol op je sport focussen."


In de Academy Justine Henin spreken ze van een uitzonderlijk talent. "Maar omdat ze zo jong is, krijgt ze een aangepast programma", aldus Olivier Jeunehomme. "Zo traint ze wat minder lang dan de tennissers die enkele jaren ouder zijn. Of Sheilah ooit de top zal bereiken? Dat is moeilijk te zeggen. Ze haalt wel een uitzonderlijk hoog niveau, maar er zijn nog zoveel factoren die haar toekomst kunnen bepalen. Daarom is het belangrijk dat ze goed opgevolgd wordt en dat ze het tennissen niet beu wordt."