Schildpadden moeten weg uit vijvers

DIEREN VALLEN EENDEN, VISSEN, SALAMANDERS EN KIKKERS AAN

Jonge schildpadden zijn amper tien centimeter, maar worden al snel drie tot zes keer groter.
Galicia Jonge schildpadden zijn amper tien centimeter, maar worden al snel drie tot zes keer groter.
Tientallen agressieve schildpadden, die de voorbije jaren door mensen in de gemeentelijke vijvers van Zaventem gedropt werden, moeten weg. De schildpadden vallen eenden, vissen, salamanders en kikkers aan. Daardoor telt de gemeente de laatste tijd meer dode dieren in de vijvers.

Al verschillende jaren vormen geel- en roodwangschildpadden in heel Vlaanderen een bedreiging voor kikkers, salamanders, vissen en eenden. Daarnaast durven ze ook agressief tegen mensen te zijn. Wie de dieren wil vangen en niet oppast, dreigt zelfs een vinger te verliezen. De schildpadden kwamen echter niet vanzelf in de vijvers terecht want ze kunnen zich niet voortplanten in ons klimaat. Wel werden ze er door mensen gedropt. Tot voor kort werd de schildpadden namelijk uitgedeeld op kermissen. De jonge schildpadden zijn amper tien centimeter groot, maar worden al snel drie tot zes keer groter. 'Baasjes' die er geen blijf meer mee konden, dropten ze de voorbije jaren - vaak in het geniep - in vijvers in heel het land.


Zo ook in het Park van Tervuren en in de gemeentelijke vijvers van Zaventem. "Onze vijvers zitten er jammer genoeg vol van en dat terwijl we ze hier liever niet zien", zegt Erik Rennen (N-VA), milieuschepen in Zaventem. "Wat mensen vaak niet weten, is dat de schildpadden heel agressief zijn tegen andere dieren. Zo merken we dat de vijvers steeds minder eenden tellen. Onlangs nog kreeg een eend zes kuikentjes, maar al snel kwamen er vijf om het leven. De schildpadden bijten de eenden niet meteen dood, maar brengen wel zware verwondingen toe waardoor ze uiteindelijk sterven. Hetzelfde geldt met vissen, kikkers en salamanders."

Met deze val moeten de schildpadden uit de vijvers gehaald worden.
Galicia Met deze val moeten de schildpadden uit de vijvers gehaald worden.

SOS Reptiel

Het schepencollege wil vermijden dat alle dieren die in de gemeentelijke vijvers zitten verdwijnen en zocht daarom naar een oplossing. "We hebben een overeenkomst met de organisatie SOS Reptiel", aldus nog Rennen. "Zo kregen we een soort val ter beschikking waarmee we de schildpadden uit de vijvers kunnen halen. De gevangen schildpadden zullen we eruit halen en dan gaan ze naar SOS Reptiel." De schepen maant iedereen aan om geen geel- en roodwangschildpadden in de gemeentelijke vijvers te droppen. "Het is een vorm van dierenmishandeling wanneer je de dieren in het water gooit", klinkt het. "We merken wel dat het de laatste tijd minder gebeurt omdat ze veel minder vaak op kermissen te krijgen zijn", aldus Rennen.