Ratten teisteren KVW Zaventem

GEMEENTE GOOIT VERGIF ROND VOETBALSITE OM ONGEDIERTE WEG TE HOUDEN

Enkele jeugdspelertjes van KVW Zaventem trainen op hun veld, waarnaast de beek stroomt waar afval in ligt, en dat vermoedelijk de oorzaak is van de komst van de ratten (foto onder).
Foto's Baert Enkele jeugdspelertjes van KVW Zaventem trainen op hun veld, waarnaast de beek stroomt waar afval in ligt, en dat vermoedelijk de oorzaak is van de komst van de ratten (foto onder).
Het sportcomplex van KVW Zaventem in de Frans Smoldersstraat in Sint-Stevens-Woluwe wordt al enkele weken geteisterd door ratten. Om te voorkomen dat de ruim 300 jeugdspelers in contact komen met de ratten heeft de gemeente vergif gegooid. Mogelijk werd het ongedierte aangetrokken door zwerfvuil in de naburige Woluwebeek.

Het jeugdcomplex van voetbalclub KVW Zaventem in de Frans Smoldersstraat in Sint-Stevens-Woluwe krijgt al enkele weken ongewenst bezoek over de vloer. De ratten lopen voornamelijk rond het sportcomplex waar dagelijks tientallen kinderen voetballen, maar vonden ook al hun weg naar binnen. "Langs waar het ongedierte naar binnen kwam, weten we voorlopig nog niet", zegt jeugdvoorzitter Paul Vanvaeck. "Maar het spreekt voor zich dat dit niet prettig is voor onze ruim 300 jeugdspelertjes. Omdat we niet willen dat de dieren enige schade aanrichten aan de infrastructuur hebben we de gemeente gevraagd om maatregelen te nemen."

Baert Marc

Alle gaatjes moeten dicht

En dat is inmiddels gebeurd. Eind vorige week werd rattenvergif rond het sportcomplex in de Frans Smoldersstraat gegooid. "We willen vermijden dat de kinderen in contact komen met het ongedierte", zegt sportschepen Erik Rennen (N-VA). "We hebben de club dan ook gevraagd om na te gaan langs waar de dieren de lokalen binnen kunnen dringen. Alle kleine gaatjes moeten gedicht worden om te voorkomen dat het ongedierte zonder veel moeite de kantine en de kleedkamers binnen kan."

RV

Afval in Woluwebeek

Het is pas de eerste keer dat het sportcomplex, dat naast de Woluwebeek ligt, geteisterd wordt door ratten. "De Woluwebeek werd een tijdje geleden fors verbreed om het water bij hevige regenval op te vangen om op die manier overstromingen tegen te gaan", gaat Rennen verder. "Doordat de beek breder werd, staat het water bij droge periodes een pak lager dan voordien. Daardoor hebben we kunnen vaststellen dat iemand vuilniszakken in de beek gegooid heeft. Vermoedelijk werd dat afval al in de hoofdstad gedumpt, want het gaat om Brusselse vuilniszakken. Die zijn met de stroming tot in Sint-Stevens-Woluwe geraakt, waar het water zo laag staat dat de zakken vast kwamen te zitten. Dat afval heeft mogelijk de ratten gelokt.


De zakken zijn inmiddels ook al opengereten door het ongedierte. De gemeentesecretaris heeft ondertussen de opdracht gegeven om het afval uit de Woluwebeek te halen. We hopen dan ook dat het opruimen van de beek en het rattenvergif ervoor zullen zorgen dat het ongedierte verdwijnt. Voorlopig hebben de bewoners van de Frans Smoldersstraat evenwel nog geen hinder van de ratten."