Politie gaat dieven strikken met Tesla's

ZAVENTEM ZET ALS EERSTE ZONE ELEKTRISCHE WAGENS IN

Korpschef Jean-Pierre Van Thienen en burgemeester Holemans tonen hun nieuw paradepaardje.
Foto Lukas Korpschef Jean-Pierre Van Thienen en burgemeester Holemans tonen hun nieuw paradepaardje.
Dieven denken maar beter twee keer na wanneer ze denken dat ze de politie van Zaventem te snel af kunnen zijn, want voortaan doen inspecteurs hun interventies er met twee Tesla's. De volledig elektrische wagens gaan in amper 4,5 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur en behalen een topsnelheid van 250 kilometer per uur. Zaventem is de eerste zone in ons land die voor Tesla's kiest.

Een glunderende Jean-Pierre Van Thienen, korpschef van politiezone Zaventem, mocht gisteren de twee Tesla-voertuigen voorstellen. Zijn zone mag als eerste in ons land met de supersnelle elektrische wagens rijden. Eén van de twee voertuigen werd volledig omgebouwd tot een politievoertuig - inclusief kogelwerende deuren - , de andere zal als anonieme wagen ingezet worden.


"Al ruim tien jaar investeren we in de vergroening van ons wagenpark", zegt de korpschef. "In 2007 kregen we de eerste hybride wagen. Maar nu gaan we met de aankoop van deze twee tweedehands Tesla-wagens voor onze interventies nog een stapje verder." De wagens gaan in amper 4,5 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur en bereiken een topsnelheid van 250 kilometer per uur. "Daarmee doen ze het een pak beter dan de huidige interventievoertuigen", zegt Van Thienen.

Lege batterij

Met een volledig opgeladen batterij kunnen de wagens iets meer dan 400 kilometer afleggen. De kans dat inspecteurs bij een interventie zonder batterij vallen, acht de korpschef miniem. "We beschikken aan ons commissariaat over twee laadpalen voor elektrische voertuigen en bovendien leggen we tijdens patrouilles nooit 400 kilometer af. Stel dat we toch eens een hele lange achtervolging moeten inzetten, kunnen we nog steeds onze andere interventievoertuigen inschakelen en krijgen we ook de hulp van andere politiezones. Daarnaast duurt het aan sommige laadpalen slechts veertig minuten om de batterij volledig op te laden. Met een lege batterij zullen we dus nooit vertrekken (lacht)."

Twintig nieuwe laadpalen

Bovendien krijgt de politie er binnenkort twintig laadpalen bij. "In het najaar starten we met de bouw van het nieuwe, langverwachte politiecommissariaat", zegt burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld). "Om verder in te zetten op de vergroening van het wagenpark van de politie, zijn dergelijke laadpalen nodig."


Omdat elektrisch rijden een aparte ervaring is, zal de korpschef, die al jaren met een elektrische wagen rijdt, zijn inspecteurs de komende weken zelf rijlessen geven. Daarnaast zal ook een beroep gedaan worden op lesgevers. De prijs voor de aankoop van de twee tweedehandse Tesla-wagens en het ombouwen ervan tot een politievoertuig bedraagt 185.000 euro.