Parket Halle-Vilvoorde eist 8 jaar cel tegen brein diamantroof Zaventem

Marc Bertoldi verscheen vandaag voor de rechter.
BELGA Marc Bertoldi verscheen vandaag voor de rechter.
Het parket Halle-Vilvoorde heeft vandaag een gevangenisstraf van 8 jaar gevorderd tegen Marc Bertoldi, voor diens aandeel in de spectaculaire diamantroof op de luchthaven Brussels Airport. Bij die overval, op 18 februari 2013, gingen acht gewapende en gemaskerde mannen er vandoor met meer dan 30 miljoen euro aan diamanten en edelmetalen uit een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss. Bertoldi heeft bekend dat hij een deel van die buit geheeld heeft, maar volgens het parket is hij het brein achter de roof en was hij ook bij die overval aanwezig.

De overval op Brussels Airport werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink’s stond. De overvallers haalden 121 colli’s met voornamelijk diamanten ter waarde van meer dan 30 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor.

Het parket Halle-Vilvoorde vervolgde uiteindelijk 19 verdachten, maar de rechtbank oordeelde dat de elementen die het parket had aangevoerd onvoldoende waren om de verdachten te veroordelen en sprak 18 personen vrij. Voor één verdachte, de Fransman Marc Bertoldi, werd er nog geen uitspraak gedaan. De man zat in Frankrijk in de cel voor andere feiten en zijn aandeel werd dan ook afgesplitst. In april werd hij uiteindelijk overgeleverd aan België zodat hij kon terechtstaan voor de diamantroof.

Diamanten doorverkocht

Bertoldi werd door de speurders beschouwd als spilfiguur achter de spectaculaire diamantroof. Niets van aan, hield hij ook vandaag tijdens zijn ondervraging vol. Wel bekende hij tijdens het onderzoek al dat hij een deel van de diamanten had doorverkocht aan een Zwitserse zakenman. Deze voormiddag bevestigde hij dit. "Begin februari 2013 werd ik gecontacteerd met de vraag of ik geïnteresseerd was om diamanten door te verkopen", zei Bertoldi. "Ik kende wel wat diamantairs en mensen in Israël. Er werd mij toen niet gezegd dat het om gestolen diamanten ging, noch over hoeveel diamanten het ging. Ik wist dat ik op 19 februari in Brussel moest zijn om de diamanten in ontvangst te nemen. Meer niet."

Uit het onderzoek bleek dat Bertoldi al op 17 februari in Brussel was, maar op 18 februari vertoonden zijn verschillende gsm's geen enkele activiteit. Pas op 19 februari kon de man opnieuw gelokaliseerd worden. Volgens Bertoldi zelf was hij op 18 februari, de dag van de overval, niet in Brussel.

Ik kreeg voor 7 miljoen aan diamanten, die ik moest verkopen. De daders zouden 30 procent van de waarde krijgen

Marc Bertoldi

"Ik ben op 19 februari in de vroege ochtend naar Brussel gekomen", zei hij. "In de loop van de namiddag kreeg ik dan de diamanten. Toen had ik wel al door dat het om de diamanten van de overval ging. Ik kreeg voor 7 miljoen aan diamanten, die ik moest verkopen. De daders zouden 30 procent van de waarde krijgen. Als een diamant 100.000 euro waard was, en ik die verkocht aan 50.000 euro, kregen zij dus 30.000 euro en ik de rest als commissie."

Zwitserland

Bertoldi bracht de diamanten onder bij de bevriende Zwitserse zakenman Pascal Pont. In diens villa werd later een deel van de buit, ter waarde van zowat 5 miljoen euro, teruggevonden. Naar eigen zeggen werd Bertoldi op 21 februari opnieuw gecontacteerd door de daders of hun tussenpersoon. "Als het goed ging met de eerste diamanten die ik gekregen had, zouden ze mij er nog meer bezorgen", aldus de man. Zover kwam het uiteindelijk nooit. 

Dit ging om een minutieus voorbereide overval en dan zouden de daders pas twee weken voor de feiten contact zoeken met een eventuele heler?

Chloé Calicis

Het parket gelooft niet veel van zijn versie. “Het is moeilijk te geloven dat Bertoldi pas begin februari zou gecontacteerd zijn”, zei substitute Chloé Calicis. “Dit ging om een minutieus voorbereide overval en dan zouden de daders pas twee weken voor de feiten contact zoeken met een eventuele heler?” Het parket meent dat Bertoldi niet alleen de heler was, maar ook betrokken was bij de eigenlijke overval.

Telefonische contacten 

De politie had tijdens het onderzoek informatie ontvangen volgens dewelke Bertoldi niet alleen enkele weken in Genève had verbleven om daar diamanten te proberen slijten, maar ook dat een deel van de buit naar Marokko was gebracht door andere verdachten in het dossier. Bovendien hadden die bij Bertoldi verbleven. Die mensen werden in mei 2018 weliswaar vrijgesproken, maar het parket is in beroep gegaan tegen die vrijspraak. Volgens Bertoldi had hij met een van hen, B. onderhandeld over de overname van een restaurant. Hierover stelt het parket zich ernstige vragen.

“Als Bertoldi met een van die personen, B., enkel onderhandelde over de overname van een restaurant, waarom deden ze dat dan niet via hun normale gsm-toestellen”, vroeg de magistraten zich af. “Waarom moest dat via speciaal aangekochte gsm’s, via de gsm’s van andere personen of vanuit phone-shops?”

Om haar argumenten kracht bij te zetten lijstte subsitute Calicis alle telefonische contacten op tussen de nummers die aan Marc Bertoldi worden toegeschreven en de nummers die aan B. worden toegeschreven. “Het moet duidelijk zijn dat Marc Bertoldi aanwezig was bij de overval en daarbij, gezien zijn profiel, wellicht aan het stuur zat van een van de wagens van de overvallers”, zei de substitute, die 8 jaar cel vorderde. Echt hard bewijs hiervoor is er echter niet. Er werd nooit een vingerafdruk of DNA-materiaal gevonden. Elementen waarop de verdediging zal hameren volgende maand. De verdediging pleit pas op 7 juni. Eind juni wordt er een vonnis verwacht. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.