Open Vld verliest stemmenkanon

LIEVE WIERINCK HEEFT ALS EUROPARLEMENTARIËR TE WEINIG TIJD VOOR LOKALE POLITIEK

Europarlementariër Lieve Wierinck zegt de lokale politiek eind volgend jaar vaarwel.
Foto European Parliament Europarlementariër Lieve Wierinck zegt de lokale politiek eind volgend jaar vaarwel.
Open Vld zal het bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober volgend jaar zonder stemmenkanon Lieve Wierinck moeten doen. Ze heeft als Europarlementariër te weinig tijd om zich op de lokale politiek te focussen. Eind volgend jaar zegt ze de gemeentepolitiek na 24 jaar dan ook vaarwel.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vijf jaar geleden was Lieve Wierinck nog trekker van de Open Vld-lijst in Zaventem, maar volgend jaar neemt de 60-jarige Wierinck niet meer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Daarmee verliest Open Vld meteen een stemmenkanon. In 2012 was ze na toenmalig burgemeester en partijgenoot Francis Vermeiren (1.703 voorkeurstemmen) namelijk de tweede grootste politica met 1.413 stemmen achter haar naam. Na de verkiezingen werd beslist dat Vermeiren en Wierinck de sjerp zouden delen. Maar enkele maanden later vernietigde de Raad van State het schepencollege omdat er twee voordrachtsaktes ondertekend werden. Ook Wierinck zou haar handtekening volgens de Raad van State onder de tweede voordrachtsakte hebben gezet, alhoewel er volgens haar geen enkel bewijs was. Door vernietiging van het schepencollege mocht Wierinck de sjerp echter niet omgorden. Inmiddels nam partijgenote Ingrid Holemans de sjerp over van Vermeiren.


Hoewel Wierinck het in 2012 voortreffelijk deed bij de verkiezingen, beslist ze nu om volgend jaar niet meer op te komen. Het voorval van vijf jaar geleden heeft volgens haar niets te maken met die drastische beslissing.

Geen loze beloftes

"Die perikelen behoren intussen tot het verleden", aldus Wierinck. "Maar ondertussen ben ik Europarlementariër geworden, waardoor ik geen tijd meer heb om me op de gemeentepolitiek te richten. Aangezien ik van het principe ben dat indien je voor iets kiest je het ook voor honderd procent moet kunnen vervullen, heb ik beslist om volgend jaar niet meer deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ik wil mijn kiezers niets beloven wat ik wegens tijdsgebrek niet kan uitvoeren."

Jongere generatie

En dus komt er eind volgend jaar een einde aan haar 24-jarige carrière in de gemeentepolitiek. "Ik zette in 1994 mijn eerste stappen in de lokale politiek en was eerst zes jaar fractieleider", blikt Wierinck, die zich wel nog kandidaat stelt voor de provinciale verkiezingen van oktober volgend jaar, al even terug. "Tussen 2000 en 2012 was ik twee legislaturen lang OCMW-voorzitter. Vooral in die periode heb ik mooie tijden beleefd. Ik heb fantastisch kunnen samenwerken met het personeel van het OCMW. Sinds begin 2013 ben ik gemeenteraadslid. In de 24 jaar in de lokale politiek heb ik bijzonder veel geleerd. Of ik spijt heb dat er nu een einde aan komt? Ik heb het 24 jaar gedaan en ik ben van mening dat je op tijd plaats moet maken voor de jongere generatie, zeker in politiek. Bovendien heb ik het als Europarlementariër bijzonder druk."


Volgens Wierinck zegt ze de lokale politiek definitief vaarwel en is een comeback op termijn uitgesloten. "Ik doe deze legislatuur nog uit, maar dan is het definitief afgelopen. Ik hoop wel dat ik mijn ambtstermijn als Europarlementariër na de Europese verkiezingen van 2019 kan verlengen", besluit ze.