Opa vergrijpt zich zes jaar lang aan kleindochter: 5 jaar cel

Illustratiebeeld.
Baert Marc Illustratiebeeld.
Een bejaarde man uit Zaventem is veroordeeld tot vijf jaar cel voor het jarenlang aanranden van zijn kleindochter. Pas na zes jaar kwam het misbruik aan het licht. De verdediging had een gevangenisstraf met uitstel gevraagd, maar de rechtbank ging daar niet op in omdat de bejaarde man de ernst van de feiten niet inzag.

De feiten begonnen een zevental jaar geleden, toen het meisje 13 jaar oud was en haar ouders door een moeilijke echtscheiding gingen. Haar moeder bracht het meisje en haar zus elke woensdagnamiddag naar de grootouders, de ouders van haar ex-man, zodat ze niet op school moesten blijven en het contact met de grootouders niet zouden verliezen. Gedurende zes jaar maakte de grootvader echter misbruik van die woensdagnamiddagen om zich aan zijn kleindochter te vergrijpen.

Het meisje durfde al die tijd aan niemand iets te zeggen, ook al leed ze zozeer onder de situatie dat ze aan zelfverminking deed. Uiteindelijk vertelde ze toch iets aan een goede vriendin, waarop die meteen aan de alarmbel trok. Kort nadat het meisje een uitgebreide verklaring had afgelegd over het jarenlange misbruik, stortte ze echter volledig in.

Haar toestand was een van de redenen voor het parket om voor de grootvader een gevangenisstraf van 7 jaar te vorderen. Volgens het parket was er niet alleen sprake van aanranding maar ook van verkrachting al vond de rechtbank voor dat laatste onvoldoende bewijzen. De verdediging pleitte voor een gevangenisstraf met uitstel maar daarvoor waren de feiten te ernstig, oordeelde de rechtbank. “De betrokkene heeft bij een zeer kwetsbaar slachtoffer misbruik gemaakt van zijn vertrouwenspositie”, klonk het. “Bovendien blijft hij de ernst van de feiten minimaliseren.”