Onvrede over geplande parking naast speelplaats

Gemeente zegt dat plannen niet definitief zijn en plant nog overleg

Mario Bertels vreest voor de veiligheid van de schoolgaande kinderen als de parking naast de speelplaats van de gemeenteschool van Sterrebeek aangelegd wordt.
Lukas Mario Bertels vreest voor de veiligheid van de schoolgaande kinderen als de parking naast de speelplaats van de gemeenteschool van Sterrebeek aangelegd wordt.
De geplande aanleg van een nieuwe parking naast één van de ingangen van de gemeenteschool van Sterrebeek zet kwaad bloed bij enkele ouders. Zij vrezen voor de veiligheid van de schoolgaande kinderen en menen dat een kiss&ride-zone op een steenworp van de speelplaats de luchtkwaliteit zal verslechteren. Volgens de gemeente zijn de plannen nog niet definitief.

In mei werden met de afbraak van een vervallen woning al de eerste stappen gezet voor de aanleg van een nieuwe parking met 55 plaatsen in de Walenhof in Sterrebeek. Die parking had eigenlijk in de herfst klaar moeten zijn, maar omdat enkele ouders van leerlingen van de nabijgelegen gemeentelijke basisschool van Sterrebeek vragen hadden rond de komst van de parking werden de werken uitgesteld.

De kiss&ride-zone naast speelplaats zal luchtkwaliteit verslechteren

Mario Bertels

“De uitrit van het nieuwe parkeerterrein komt namelijk ter hoogte van de toegang van de school, waar dagelijks heel wat fietsertjes rijden”, zegt Mario Bertels, een van de ouders. “Voetgangers en fietsers zullen daardoor over het bestaande voetpad moeten, maar dat is op twee plaatsen slechts een halve meter breed. Waar de huidige toestand vraagt om actie te ondernemen om meer met de fiets te komen, wordt met de aanleg van deze parking het tegenovergestelde beoogd. Daarnaast moet ook een deel van de speelplaats verdwijnen voor de aanleg van de parking. Het afnemen van deze zone zal zeker voor minder bewegingsvrijheid zorgen.”

Draaiende motoren naast speelplaats

Maar ook de geplande kiss-and-ridezone op de parking stoot Mario Bertels tegen de borst. “Overal wordt gezegd dat de luchtkwaliteit rond scholen beter moet, maar hier gaat men vlakbij de speelplaats een zone inrichten waar de motoren van af- en aanrijdende wagens blijven draaien. Dit zal de luchtkwaliteit niet ten goede komen.”

Op basis van eventuele bezwaren kunnen we plannen nog wijzigen

Luk Vander Elst (N-VA)

Volgens schepen van Openbare Werken Luk Vander Elst (N-VA) gaat het momenteel slechts om een voorstel en loopt het openbaar onderzoek nog. “Intussen ben ik al met onderwijsschepen Natalie Miseur (Open Vld) ter plaatse geweest en hebben we overlegd met het oudercomité en de school. Via het openbaar onderzoek kan iedereen zijn opmerkingen of bezwaren indienen en op basis daarvan kunnen we de plannen bijsturen. Maar dat de school een groot deel van de speelplaats verliest, klopt niet. Het gaat slechts om een kleine strook. Bovendien heeft de gemeenteschool enkele jaren geleden al een uitbreiding van de speelplaats gekregen, dus de kinderen zullen zeker niet met een tekort aan speelruimte kampen.”

Het openbaar onderzoek voor de aanleg van de parking loopt nog tot 14 oktober.


Foto's : Lukas
Tekst  : Robby Dierickx
Lukas Het openbaar onderzoek voor de aanleg van de parking loopt nog tot 14 oktober. Foto's : Lukas Tekst : Robby DierickxReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.