Nog eens 5 miljoen extra investeringen

BROODNODIGE HERSTELLINGSWERKEN VERHOGEN BUDGET TOT 76 MILJOEN EURO

De bouw van het nieuwe cultuurcentrum is volop aan de gang.
Foto Galicia De bouw van het nieuwe cultuurcentrum is volop aan de gang.
Door enkele dringende en broodnodige ingrepen moet het gemeentebestuur van Zaventem haar investeringsbudget met 5 miljoen euro aandikken. Zo komt er een nieuw dak in de sporthal en zijn er belangrijke beveiligingsingrepen aan het politiecommissariaat nodig. De teller van het investeringsbudget komt hiermee op 76 miljoen euro te staan.

Een jaar geleden maakte het schepencollege van Zaventem bekend dat het voor 71 miljoen euro ging investeren. De grootste projecten zijn de bouw van het cultureel centrum, de komst van de nieuwe gemeenteschool in Zaventem en een nieuw politiecommissariaat. Maar omdat er dringend enkele broodnodige ingrepen aan verschillende gebouwen moeten gebeuren, trekt het gemeentebestuur het investeringsbudget nu op tot 76 miljoen euro. "Op die manier investeren we 2.300 euro per Zaventemnaar", zegt Bart Dewandeleer (CD&V), schepen van Financiën. "Dat is historisch hoog. Toch slagen we erin om de belastingen niet te verhogen, waardoor ze de laagste van Vlaams-Brabant blijven. Met het nieuwe cultureel centrum, de nieuwe school Hoek, de talrijke investeringen in sport en recreatie en de nieuwe straten geven we Zaventem een echte make-over."

Lagere energiekosten

De vijf miljoen euro die nu extra vrijgemaakt wordt, dient onder meer voor de financiering van het nieuwe dak van de sporthal van Zaventem. "Die werken werden aanvankelijk op 250.000 euro geraamd, maar omdat een grondigere herstelling nodig is, moeten we nog eens 250.000 euro inplannen", aldus nog Dewandeleer. "Daarnaast moet er ook een nieuwe verwarmingsinstallatie in zwembad De Motte komen. Bedoeling is met de nieuwe installatie te kunnen besparen op de energiekosten. De werken aan de sporthal en in het zwembad zijn voor volgend jaar gepland."


Ook de voetbalinfrastructuur krijgt een opknapbeurt. "We gaan een inhaalbeweging qua renovatie maken", zegt sportschepen Erik Rennen (N-VA). "In Sterrebeek wordt de voetbalinfrastructuur in de Tramlaan aangepakt. Daar zal onder meer de drainage van het veld worden hersteld, komt er een nieuwe omheining en zal het sanitair vernieuwd worden. Ook in Nossegem en in de voetballokalen van de Eversestraat en de Smoldersstraat in Sint Stevens Woluwe worden doorgedreven onderhoudswerken uitgevoerd."

Politiecommissariaat

Een grote hap uit de extra vijf miljoen euro gaat naar het huidige politiecommissariaat. In 2019 zou het nieuwe gebouw, dat op dezelfde locatie komt, in gebruik moeten worden genomen. In de tussentijd doet de gemeente alleen hoogst noodzakelijke investeringen in het bestaande pand. Zo moeten er enkele werken voor de beveiliging van het commissariaat uitgevoerd worden. Ook wordt 80.000 euro vrijgemaakt voor de aankoop van ANPR-camera's, die op de invalswegen geplaatst zullen worden. Die camera's kunnen nummerplaten herkennen.

Opknapbeurt

Het gemeentebestuur gaat ook investeren in het bibliotheekgebouw. De bib verhuist in 2017 naar het nieuwe CC, waarna de afdeling beeldende kunst van de Kunstacademie naar de vrijgekomen ruimte verhuist. Ook de gemeentelijke dienst Vrije Tijd zal er onderdak in krijgen. Tot slot krijgen verschillende straten (onder meer de Van Dijcklaan, de Eversestraat, de Papierfabriekstraat en de H. Henneaulaan) nog een opknapbeurt. "Omdat we voor sommige investeringen ook inkomsten kunnen realiseren voor 1,5 miljoen euro is de netto impact op de meerjarenbegroting 3,5 miljoen euro", besluit Dewandeleer.