Meer blauw in Zaventemse straten na aanhoudende criminaliteit: “90 procent van daders is ondertussen gekend”

Steekpartij, vechtpartijen en brandstichtingen zorgen voor ongerustheid bij inwoners

Hangjongeren - vooral leerlingen die uit Brussel komen - zorgen al een tijdje voor overlast in het centrum van Zaventem.
Baert Marc Hangjongeren - vooral leerlingen die uit Brussel komen - zorgen al een tijdje voor overlast in het centrum van Zaventem.
Een steekpartij met een zwaargewonde, verschillende brandstichtingen, vandalisme, diefstal en vechtpartijen: de aanhoudende criminaliteit houdt Zaventem al enkele weken in de ban, maar volgens burgemeester Ingrid Holemans is er inmiddels verhoogd politietoezicht. Oppositiepartij N-VA vraagt nóg meer maatregelen. “Want de inwoners voelen zich niet meer veilig”, luidt het daar.

Het was maandagavond tijdens de gemeenteraad dat N-VA het gemeentebestuur aan de tand voelde in verband met de aanhoudende criminaliteit in de luchthavengemeente. “Het lijstje van feiten sinds begin september wordt langer en langer”, zegt gemeenteraadslid Erik Rennen. “Op 6 september was er de zware ruzie aan het Zavelpand waarbij een jongere neergestoken werd en zwaargewond afgevoerd werd. Amper drie dagen later ‘amuseerden’ vandalen zich in de voetbalkantine en in de nabijgelegen sporthal. Daar pleegden ze niet alleen vandalisme, maar werden ook verschillende zaken gestolen. Het weekend erop ontstond dan weer een gevecht na de avondmarkt in de Vilvoordelaan. Daarbij viel een lichtgewonde. Datzelfde weekend was er brandstichting in gemeenteschool Hoek en tussendoor sneuvelden ook nog enkele ruiten van een café na een uit de hand gelopen ruzie. Na die opeenstapeling van vandalisme, inbraken, brandstichtingen, vechtpartijen en andere soorten van criminaliteit is de maat dan ook vol.”

Brandstichters vernielden een deel van de gevel van gemeenteschool Hoek.
RV Brandstichters vernielden een deel van de gevel van gemeenteschool Hoek.

Volgens partijgenoot Philippe Laeremans zorgen al die feiten voor onrust bij de inwoners. “We twijfelen niet aan de competentie en bereidwilligheid van de lokale politie, maar dergelijke grootstedelijke toestanden eisen een navenante aanpak. Daarom vragen we maatregelen zodat de bevolking zich opnieuw veilig voelt. We willen de meerderheid hierin steunen als men bereid is om een degelijk veiligheidsplan uit te rollen. De opstart van een cameranetwerk, meer politie op straat en sneller overgaan tot identiteitscontrole bij jongerenbendes zou al helpen. Daarnaast vragen we een commissie ‘integrale veiligheid’ waarin het niet de bedoeling is om tussen te komen in de dagelijkse werking van de veiligheidsdiensten, maar wel om het beleid mee aan te sturen en op te volgen.”

Link tussen feiten?

Burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld) geeft toe dat haar gemeente de laatste weken het decor was van allerlei criminele feiten. “Het gaat om een opeenstapeling van problemen”, laat ze weten. “Maar ondertussen heeft de politie negentig procent van de daders kunnen identificeren. Er wordt nu gekeken of er een link tussen de verschillende feiten is.”

Nog volgens de burgemeester is er inmiddels een verhoogde controle door de politiediensten. “Er is meer blauw op straat om dergelijke voorvallen te voorkomen. Maar het blijft moeilijk om ons korps voortdurend volledig te bemannen omdat heel wat agenten slechts enkele jaren in onze politiezone werken om vervolgens dichter bij huis aan de slag te gaan. Ondanks dit alles kan de politie toch mooie cijfers voorleggen. Daarnaast beschikken we over vier mobiele camera’s, maar we kunnen moeilijk op elke hoek van de straat een camera zetten. We hopen dat de problemen van de voorbije weken opgelost zijn nu het merendeel van de daders gevat werd.”

Het raam van de cafetaria van de sporthal werd ingeslagen door vandalen.
Baert Marc Het raam van de cafetaria van de sporthal werd ingeslagen door vandalen.
In de kantine van voetbalclub KVW Zaventem sloegen vandalen ook een ruit aan diggelen.
Baert Marc In de kantine van voetbalclub KVW Zaventem sloegen vandalen ook een ruit aan diggelen.18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Moens

  Meer blauw op straat? Hier zijn de straten al blauw gekleurd sinds de vld weer de plat zwaait en De Welwillenden van de oppositie moeten anders ook niet te luid toeteren. In de vorige, hun, legislatuur was het hier, crimineel gezien, al even erg maar toen hadden ze andere prioriteiten zoals natuurbehoud en milieu waarschijnlijk...

 • Hans Verbiest

  Mevrouw de burgemeester,kom eens meer buiten en zeker in de gemeente Sterrebeek en praat eens met de mensen dan gaat ge weten wat hier allemaal gaande is,drugs aan de kerk,snachts onveilig op straat,sluikstorten enz...,in plaats van dure Tesla's te kopen investeer meer in veiligheid

 • chris delanghe

  Geef de ouders telkens een gasboete van 500eu per keer dat hun crapuul wordt opgepakt.! Ouders zijn tot meerderjarigheid van hun kinderen verantwoordelijk voor ze en hun daden! . Als ze falen in hun "opvoeding" is dat hun verantwoordelijkheid. Enkel die van hen !!! Dus ook hen bestraffen. Dat ze het maar zelf uitzoeken met hun exotische kroost.

 • Ann Verschueren

  M.a.w. alles wat geld kost is gebeurd: mobiele camera's, meer blauw op straat, een commissie oprichten om alles op te volgen maar die niet mag tussenkomen, alle i.d. gegevens noteren zodat ze "gekend" zijn voor de mooie cijfers op de vergadering gemeenteraad....maar wat wordt er nu écht aan het probleem gedaan?????

 • Victor OOMS

  Is het niet schandalig dat zoiets moet gezegd worden:daders zijn gekend maar er gebeurd niets. Democratie op zijn Belgisch en wij maar betalen voor deze nietsnutten.Wie durft er iets aan te doen?