Maand na cyberaanval: 150 Asco-bedienden vanaf maandag niet langer technisch werkloos

Bij Asco kunnen vanaf maandag ook de laatste 150 werknemers opnieuw aan de slag, meldt de Zaventemse vliegtuigproducent deze namiddag.  Het bedrijf werd precies vier weken geleden getroffen door een grootschalige cyberaanval met ransomware.

Asco werd op 7 juni het slachtoffer van een zware aanval op het interne informaticasysteem. Bij het bedrijf werken wereldwijd 1.500 mensen, van wie 1.000 in Zaventem. De cyberaanval leidde tot een systeem van technische werkloosheid. Precies vier weken later meldt het bedrijf dat het opnieuw op volle toeren gaat draaien.

Vanaf maandag is er een volledige werkhervatting,  bevestigt HR-manager Vicky Welvaert. De tijdelijke werkloosheid werd de voorbije vier weken bij mondjesmaat opgeheven. “Vanaf maandag kan iedereen in de vestiging in Zaventem opnieuw aan het werk”, stelt Welvaert. “Dan komt er een einde aan de tijdelijke werkloosheid door overmacht.” 

Ook de laatste 150 bedienden in ondersteunende diensten gaan opnieuw aan de slag. De IT-systemen van die diensten zijn weer operationeel. Nooit eerder in ons land heeft een cyberaanval met ransomware zo lang aangesleept.

Achterstand

Wanneer de cyberaanval volledig verwerkt zal zijn, kan en durft Welvaert niet voorspellen. “We gaan een honderdtal tijdelijke werknemers inschakelen om te helpen bij het inhalen van de opgelopen achterstand. De duur van die tijdelijke contracten varieert. Sommigen krijgen een contract tot het einde van het jaar.”

De productie van vliegtuigonderdelen bij Asco in Zaventem wordt deels manueel heropgestart. “Nog niet alle processen draaien op de normale capaciteit. Daardoor kunnen we nog niet overschakelen op volautomatische productie”, zegt de HR-manager nog. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.