Kaatsbal moet wijken na 40 jaar

WILLEM LAMBERTSTRAAT WORDT VERNIEUWD VOOR CULTUREEL CENTRUM

Gerald Van Roey in de Willem Lambertstraat, waar de allerlaatste wedstrijd gespeeld werd.
Foto Lukas Gerald Van Roey in de Willem Lambertstraat, waar de allerlaatste wedstrijd gespeeld werd.
De drie kaatsbalclubs van Zaventem moeten op zoek naar een nieuw terrein. De voorbije 40 jaar speelden ze hun wedstrijden in de Willem Lambertstraat, maar die wordt binnenkort vernieuwd met het oog op de opening van het cultureel centrum. Nadien kan de sport niet meer beoefend worden in de straat. De gemeente belooft een oplossing.

Met Santa Fe, Volkshuis en Anneke's Boys telt Zaventem drie kaatsbalclubs. Die spelen elk jaar onderling acht wedstrijden tussen mei en september. De voorbije veertig jaar werden die wedstrijden telkens in de Willem Lambertstraat gespeeld. De straat werd daarvoor in mei een zaterdag, in juni, juli en augustus telkens een weekend en in september opnieuw een zaterdag volledig afgesloten. Afgelopen weekend vond de allerlaatste wedstrijd in de Willem Lambertstraat plaats. "Binnenkort wordt de straat vernieuwd, in functie van het cultureel centrum dat momenteel gebouwd wordt", zegt Gerald Van Roey, voorzitter van Santa Fe. "Er komt onder meer een vluchtheuvel, waardoor het onmogelijk wordt om de sport daar nog te beoefenen. Voor ons zit er dus niets anders op dan een nieuw terrein te zoeken."

Voorstellen onhaalbaar

In augustus wijken de kaatsballers een weekend naar de parking in de Quinkenstraat uit, maar dat is volgens Van Roey geen definitieve oplossing. "Kaatsbal is een volkssport en die beoefen je in het centrum. Op een parking achter een sporthal verdwijnt de folklore. Voor de wedstrijd in september hebben we gevraagd of we in de Vilvoordelaan mogen spelen, maar we wachten nog op een antwoord. Verder hopen we dat er tegen de start van het nieuwe seizoen in mei een definitieve oplossing gevonden wordt. Het gemeentebestuur deed al een paar voorstellen, maar die zijn voor ons onhaalbaar. De straat moet voldoende lang zijn en we willen in het centrum van de gemeente blijven, maar zulke straten zijn er niet in overvloed."


Volgens sportschepen Erik Rennen (N-VA) is er nog voldoende tijd om een nieuwe locatie te vinden voor de sporters. "Kaatsbal is een traditie in Zaventem die absoluut niet mag verdwijnen", klinkt het. "We hebben het Quitmannplein al als alternatief voorgesteld, maar dat zagen de clubs niet zitten, omdat er geen café op het plein gelegen is. In de Willem Lambertstraat is dat wel het geval. De komende maanden zullen we wel een oplossing vinden zodat de volkssport niet verdwijnt ."