Hogere hinderpremie voor handelaars in omgeving werken Woluwedal

Het schepencollege van Zaventem wil dat de handelaars die nu al dik twee jaar getroffen zijn door de werken aan het Woluwedal de nieuwe Vlaamse hinderpremie van 2.000 euro krijgen. Dat is normaal alleen voor werken die na 1 juli dit jaar gestart zijn, maar aangezien een nieuwe aannemer voor het Woluwedal gezocht wordt, beschouwt de gemeente het wel als nieuwe werken. Minister Weyts gaat daarmee akkoord.

In augustus 2015 ging de eerste spade in de grond op het Woluwedal in Sint-Stevens-Woluwe. Sindsdien was het ellende troef. De werken lagen tien maanden stil, maar sinds de hervatting ervan wordt er volgens het Agentschap Wegen en Verkeer te traag gewerkt. Daarom besliste AWV enkele weken geleden om fase 1 door aannemer Viabuild te laten afronden en voor fase 2 op zoek te gaan naar een andere aannemer. Ondertussen blijven de omliggende handelaars maar klanten verliezen door de grote werf.


Tussen het begin van de werken en nu is er echter wel wat veranderd qua hinderpremie. Zo hebben alle handelaars voortaan recht op 2.000 euro financiële steun.


"Maar aangezien de werken in het Woluwedal al in 2015 begonnen, hebben ze er geen recht op", zegt schepen van Financiën Bart Dewandeleer (CD&V). "Omdat minister Ben Weyts (N-VA) nu zegt dat de resterende werken als een volledig nieuw werk in de markt zullen geplaatst worden, vinden we dat de handelaars uit Sint-Stevens-Woluwe wel zo'n financiële steun verdienen. Het zou niet rechtvaardig zijn dat werken die meer dan 3 jaar zullen geduurd hebben niet in aanmerking komen voor de premie."


Volgens minister Weyts zullen alle ondernemingen die recht hebben op de hinderpremie een informatiebrief krijgen zodra de werken aan het Woluwedal heraanbesteed zijn.

Voorwaarden

De premie wordt wel onder enkele voorwaarden gegeven. Zo moeten de ondernemingen zich in de werfzone en dus niet op omleidingsroutes bevinden, moeten ze vaste openingsuren hebben en mogen ze maximaal negen werknemers tellen. (RDK)