Grond alleen aan Nederlandstaligen verkopen? Géén discriminatie!

ELF JAAR NA KLACHT FDF GEEFT EUROPESE COMMISSIE SCHEPENCOLLEGE GELIJK

Bart Dewandeleer (CD&V) in de Konrad Adenauerwijk. "Een hele opluchting dat de Europese Commissie ons gelijk geeft."
Lukas Bart Dewandeleer (CD&V) in de Konrad Adenauerwijk. "Een hele opluchting dat de Europese Commissie ons gelijk geeft."
De gemeente Zaventem begaat geen overtreding wanneer ze haar bouwgronden alleen aan Nederlandstaligen wil verkopen. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Het was de Zaventemse afdeling van de Franstalige partij FDF die elf jaar geleden in beroep ging toen het schepencollege bij de verkoop van 76 bouwkavels in Sint-Stevens-Woluwe taalvoorwaarden oplegde. Het FDF bijt nu in het zand.

Het was elf jaar (bang) afwachten voor de bewoners van de Konrad Adenauerwijk in Sint-Stevens-Woluwe. Kregen ze hun gemeentelijke bouwgrond wel op een rechtmatige wijze toegewezen? Volgens de Zaventemse afdeling van het FDF niet. Nadat de gemeenteraad in 2006 een reglement om sociale en betaalbare kavels toe te wijzen goedkeurde, diende de Franstalige partij namelijk een klacht in wegens discriminatie. Volgens het FDF overtrad het toenmalige schepencollege de wet door bij de toewijzing van de kavels voorrang te geven aan kopers die het Nederlands machtig waren of die bereid waren om de taal te leren. Die taalvoorwaarde schoot in het verkeerde keelgat van de FDF'ers, waardoor het hele dossier op de tafel van de Europese Commissie belandde. Maar nu, elf jaar later, geeft die Europese Commissie de gemeente gelijk. Via een brief werd de gemeente op de hoogte gebracht dat er geen fouten gemaakt werden.

Geen discriminatie

"Het is een hele opluchting en een echte opsteker dat de Europese Commissie zegt dat ons reglement in regel is met de Europese wetgeving", zegt een tevreden schepen van Woonbeleid en Vlaams Karakter Bart Dewandeleer (CD&V). Het was zijn voorganger en partijgenoot Eric Van Rompuy die het reglement in 2006 voorlegde aan de gemeenteraad, die het licht vervolgens op groen zette. "Volgens het FDF zorgden onze taalvoorwaarden voor discriminatie, maar dat is niet het geval. Het reglement maakt geen onderscheid op basis van nationaliteit. Er is ook nooit een taaltest afgenomen. Na elf jaar heeft de Europese Commissie nu geoordeeld dat het reglement niet strijdig is met de Europese regels."


En dus kunnen de bewoners van de Konrad Adenauerwijk, waarvan de meesten zowat vijf jaar geleden intrek in hun nieuwbouwwoning namen, op hun beide oren slapen. Indien de gemeente geen gelijk gekregen had, dan bestond de kans dat ze hun woningen opnieuw moesten verkopen. "In theorie kon dat, maar ik denk dat het nooit zo ver gekomen zou zijn", aldus nog Dewandeleer.

Elkaar verstaan

"Nu de Europese Commissie ons gelijk gegeven heeft, gaan we het reglement ook elders toepassen. Ik denk bijvoorbeeld aan de tien gemeentelijke kavels die binnenkort op de Kersenberg in Nossegem verkocht zullen worden. Sociaal woonbeleid is meer dan een stuk grond kopen aan een lagere prijs. Het is in de eerste plaats graag samen willen wonen met je buren. Dat laatste is alleen mogelijk als je mekaar verstaat."


Volgens de schepen werpen zo'n taalvoorwaarden dan ook hun vruchten af. "In de Konrad Adenauerwijk worden tal van bureninitiatieven genomen, waardoor de buurt hecht aan elkaar hangt. Zo organiseren ze zelf een speelstraat met tal van activiteiten voor de kinderen. Daar streven we met dit reglement naar."