Groen: “Geluidshinder luchthaven tien keer groter dan gedacht”

Volgens Groen hebben niet 14.000 maar wel 144.000 mensen last van vliegtuiglawaai.
Marc Baert Volgens Groen hebben niet 14.000 maar wel 144.000 mensen last van vliegtuiglawaai.
Volgens Groen Vlaams-Brabant hebben niet 14.000 mensen maar wel 144.000 omwonenden van de luchthaven last van vliegtuiglawaai. Groen maakte een berekening op basis van de nieuwe normen die opgesteld werden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “Om de hinder te verminderen, moeten de Vlaamse normen afgestemd worden op de Brusselse”, klinkt het.

Brussels Airport laat jaarlijks de geluidshinder door een universiteit berekenen, maar volgens Groen baseert de unief zich op de achterhaalde Vlaamse milieuwetgeving. “Uit de studie blijkt dat inwoners van Rotselaar, Tervuren en Meise geen hinder meer hebben, maar de inwoners van die gemeenten weten wel beter”, zegt gedeputeerde voor leefmilieu Tie Roefs (Groen). “Vlaanderen neemt genoegen met een geluidscontour vanaf 55 decibel (db) rondom de luchthaven. Maar de WHO raadt aan om een ruimere zone te bestuderen, vanaf 45 decibel. De burgemeesters van onze provincie bestelden een studie die de hinder vanaf 45 db berekende en het resultaat is huiveringwekkend. Niet 14.000 mensen, maar wel 144.000 omwonenden hebben last van het vliegtuiglawaai. Van Dilbeek tot Aarschot en van Hoeilaart tot Heist-op-den-Berg.”

Tie Roefs hoopt dat de Vlaamse regering conclusies uit de studie trekt. “De lakse Vlaamse normen zouden beter afgestemd worden op de strengere Brusselse normen. Vlamingen hebben evenveel recht op rust als Brusselaars, want lawaai is méér dan een ongemak. Ieder van ons heeft acht uur slaap nodig. Zodra die slaap onderbroken wordt, lijdt onze gezondheid daaronder. Dat gaat van overgewicht tot verloren levensjaren.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • David Beullens

    Ik heb meer last van groen, en mss wel grotendeels van politiek in het algemeen. Dan van die vliegtuigen. Weer een reden om niet voor groen te stemmen. Extreme politiek die geen tussenweg vinden is nooit goed. Jullie zijn waarschijnlijk diezelfde die klagen als de kinders buiten eens voor wat lawaai... oh ja voor, voor jullie om geluidsoverlast zorgen.