Goederenvervoer op Zaventem blijft verder dalen: in juli 10,5 procent minder vracht in vergelijking met vorig jaar

Op vrachtluchthaven Brucargo worden de laatste tijd steeds minder goederen vervoerd.
Foto Lukas Op vrachtluchthaven Brucargo worden de laatste tijd steeds minder goederen vervoerd.
In juli heeft de luchthaven van Zaventem 10,5 procent minder vracht vervoerd in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Het aantal passagiers steeg wel opnieuw en klokte op een record af.

De luchthaven wijt de daling van het vrachtvervoer grotendeels aan de groeiende economische onzekerheid, want de problematiek is wereldwijd zichtbaar. Het volvrachtverkeer kreeg nog zwaardere klappen, want in vergelijking met juli vorig jaar daalde de vervoerde hoeveelheid met maar liefst 20 procent. “Dit is grotendeels te verklaren door het vertrek van een aantal luchtvaartmaatschappijen begin dit jaar”, klinkt het bij Brussels Airport. “De expresdiensten gingen met 4,1 procent achteruit. De daling is iets minder groot dan de voorbije maanden omdat er minder problemen waren bij de luchtverkeersleiding. De vracht aan boord van passagiersvluchten daalde met 6,4 procent, terwijl de luchtvracht die per vrachtwagen vervoerd wordt, fors daalde met 13,5 procent.”

Beste maand ooit

Op gebied van passagiers scoort Zaventem wel voortreffelijk. In juli ontving Brussels Airport namelijk 2.735.470 reizigers, een stijging van 2,7 procent vergeleken met juli 2018. Nooit eerder vlogen in één maand tijd zoveel mensen via Zaventem. De luchthaven verontschuldigt zich ook meteen voor de bagageproblemen die er in juli waren. “Er wordt momenteel 100 miljoen euro geïnvesteerd in de modernisering van het bagagesysteem”, aldus Brussels Airport. “Er komt een oppervlakte van 10.000 vierkante meter bij om de bagagestromen te optimaliseren. De werken hiervoor zullen afgerond zijn in 2021.”

Vorige maand werden 2,25 miljoen stuks bagage afgehandeld. 10.000 daarvan konden niet meteen verzonden worden door de problemen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Stella Birkenbrau

    Tom, je slaat de bal compléét mis. Passagiers en vrachtverkeer zijn strikt gescheiden.

  • Tom Rons

    @Patrick Thuriot: Veel van het vrachtvervoer gebeurt gewoon via passagiersvluchten, in de lower deck of bulk ruimte. In die zin is het eerder een optimalisatie van de beschikbare ruimte, om een vlucht rendabeler te maken. Maar ik begrijp uw insteek i.k.v. expresdiensten zoals DHL of airlines die hier met full cargo vluchten opereren.

  • patrick thuriot

    Eigenlijk niet zo een slecht nieuws. De luchthaven kan niet blijven uitbreiden . Anders wordt het voor de inwoners van Zaventem en rondliggende gemeenten op den duur onleefbaar. Beter uitkijken naar een andere lokatie voor het goederenvervoer lijkt me en enkel nog passagiers vervoer houden in Zaventem.