Gemeente weigert Circus Barones op parking zwembad

Voorstellingen moeten verhuizen naar minder aantrekkelijk Walzinplein

Vier maanden na de opening van de vernieuwde parking van het zwembad in Zaventem is Circus Barones er niet welkom. Nochtans had de gemeente beloofd dat circussen er hun tenten na de werken wel nog mochten opzetten. “De weigering staat los van vernieuwing van de parking”, zegt schepen Rosel. Het circus verhuist dan maar naar het meer afgelegen Walzinplein in Sterrebeek.
Circus Barones, hier op een andere locatie, is dit jaar niet welkom op de parking van het zwembad in Zaventem.
Lukas Circus Barones, hier op een andere locatie, is dit jaar niet welkom op de parking van het zwembad in Zaventem.

In juni werd de vernieuwde parking van het zwembad van Zaventem officieel geopend en maakte schepen van Technische Dienst Peter Rosel (Open Vld) duidelijk dat er geen zwaar vervoer meer welkom was. Zo wil de gemeente vermijden dat het parkeerterrein opnieuw stuk gereden wordt. Om vrachtwagens ook effectief van de vernieuwde parking te houden, werd er een soort bareel geplaatst waar alleen voertuigen lager dan 2,5 meter onder kunnen rijden. “Maar circussen zijn wel nog steeds welkom op de parking”, klonk het in juni. “De bareel kan namelijk weggehaald worden zodat de circuswagens er nog op kunnen rijden. Ze mogen hun tenten evenwel niet langer verankeren in het asfalt.”

Groot was dan ook de verbazing bij Circus Barones toen de aanvraag voor hun jaarlijkse opvoeringen van 17 tot en met 21 oktober op de parking van het zwembad geweigerd werd door het schepencollege. “Nochtans hadden ook wij van het gemeentebestuur te horen gekregen dat we na de heraanleg van de parking nog steeds welkom waren”, vertelt Nicole Aben van Circus Barones. “We verankeren onze tenten niet in de grond, dus dat kon de reden niet zijn. Wat de reden dan wel was, weten we niet.”

De parking aan het zwembad wordt officieel geopend.
Foto Lukas De parking aan het zwembad wordt officieel geopend.

“De weigering heeft niets te maken met de vernieuwing van de parking”, verzekert schepen Rosel. “Het circus wilde echter op het verkeerde moment naar onze gemeente afzakken. Ze willen hun tenten hier al op zondag 14 oktober opslaan, maar tijdens die verkiezingsdag hebben we de parking nodig voor mensen die komen stemmen. Ook in de dagen erop is het te druk in het centrum van de gemeente, waardoor het parkeerterrein beschikbaar moet blijven voor geparkeerde wagens. Volgend jaar is het circus wel opnieuw welkom, maar dan moeten we wel enkele duidelijke afspraken maken. Nu de parking vernieuwd is, zal alle schade immers verhaald worden op de zaakvoerders.”

Uitwijken naar Walzinplein

Voor dit jaar zat er voor het circus echter niets anders op dan uit te wijken. En dus slaan de clowns hun tenten van 17 tot 21 oktober op het meer afgelegen Walzinplein in deelgemeente Sterrebeek op. “Het schepencollege vroeg ons eerst om Zaventem uitzonderlijk voor één jaar links te laten liggen, maar dat zou betekenen dat we een week zonder werk zitten en dat kunnen we ons niet permitteren. We beseffen dat het Walzinplein niet de ideale locatie is, maar het is beter dan nergens te staan. We hopen evenwel dat de mensen hun weg naar het afgelegen plein vinden. Volgend jaar hopen we terug te kunnen keren naar de parking van het zwembad en zullen we alle afspraken nakomen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.