Gecrasht vliegtuig blijkt rampoefening

Gewonde passagiers krijgen de eerste zorgen.
Dieter Nijs Gewonde passagiers krijgen de eerste zorgen.
Op de luchthaven Brussels-Airport is zaterdag een grote rampoefening gehouden. Er werd een zwaar ongeval met een lijnvliegtuig gesimuleerd. Bij deze oefening moesten talloze 'doden' en 'gewonden' geëvacueerd worden..

Grote paniek op de luchthaven van Zaventem zaterdagnamiddag. Een lijnvliegtuig was bij de landing in de problemen gekomen en tegen pier A gebotst. Tot overmaat van ramp bleek het toestel niet alleen kerosine, maar ook giftige stoffen aan boord te hebben. De vrees bestond dan ook dat de omwonenden in gevaar waren. Het gecrashte vliegtuig en de pier werden onmiddellijk geëvacueerd. Van de honderd inzittenden was het merendeel gewond. Daarnaast vielen er tientallen doden. Gelukkig bleek de crash in scene gezet te zijn in het kader van de tweejaarlijkse verplichte rampoefening.


"Dit soort oefeningen maakt deel uit van ons noodplan, we organiseren ze om de twee jaar", zegt Florence Muls, de woordvoerster van Brussels Airport Company. De oefening stond volledig los van de aanslagen van 22 maart. "De vorige oefening vond in 2015 plaats en deze was al gepland. De aanslag van maart 2016 heeft geen invloed gehad op deze oefening", benadrukt de organisatie.

250 deelnemers

De organisatie van dergelijke oefening is trouwens geen sinecure. Meer dan 250 mensen, onder wie honderd figuranten, werden opgetrommeld. Om het scenario zo echt mogelijk te laten lijken, werd het merendeel van de acties live gesimuleerd, onder meer door het gebruik van een oefenvliegtuig, crashbel, geluidssignalen, rook, poppen en vrijwillige figuranten. De oefening begon omstreeks vijf na twee op het terrein en eindigde in de late namiddag.Toch hadden de normale luchthavenbezoekers geen last van de 'ramp'."


"Er was ook duidelijk gecommuniceerd aan de passagiers dat het om een oefening ging en er dus absoluut geen reden tot paniek was", aldus Muls. Het resultaat van de test was positief. Volgens de eerste evaluatie verliep de oefening vlot en goed gecoördineerd. "Op de debriefing zullen we alle stappen gedetailleerd overlopen, maar ik kan nu al meegeven dat alles vlot verlopen is", besluit de woordvoerster. (WHW)