Europese kaart moet personen met beperking meer kansen op kortingen geven

De EU Disability Card geeft mensen met een beperking meer recht op kortingen.
KOS De EU Disability Card geeft mensen met een beperking meer recht op kortingen.
De gemeente Zaventem gaat de European Disability Card, een kaart voor personen met een beperking, meer promoten. Met de kaart kunnen mindervaliden eenvoudiger toegang krijgen tot cultuur, sport en vrije tijd en krijgen ze meer recht op kortingen.

Het was oppositieraadslid Iris Elbers (N-VA) die het schepencollege maandagavond tijdens de gemeenteraad vroeg om zich aan te sluiten bij het initiatief van de European Disability Card. “Die kaart voor mensen met een beperking dient als bewijs om overal, ook in het buitenland, aan te tonen dat ze in België erkend zijn als persoon met een beperking. In het verleden stonden Zaventemmenaars met een beperking soms in de kou wanneer ze bij aanbieders van cultuur, sport en vrije tijd hun beperking niet op papier konden ‘bewijzen’. Hierdoor liepen ze – onterecht – specifieke toegangstarieven en andere voordelen mis.”

Volgens schepen van Sociale Zaken en Welzijn Dirk Philips (Open Vld) werkt de gemeente al langer met de kaart, al geeft hij toe dat de communicatie over dit initiatief mank liep. “Daarom zullen we het uitgebreid toelichten in de volgende uitgave van ons gemeentelijk informatieblad. Voor alle duidelijkheid: mensen met een beperking hebben recht op de kaart als ze een dossier hebben bij de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid of VAPH. De kaart kan via de gemeentelijke sociale dienst worden aangevraagd. De organisatoren van cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten kiezen zelf welke voordelen ze toekennen.”

“De gemeente werkte nog niet met de kaart”, reageert Erik Rennen (N-VA) dan weer. “We hebben navraag gedaan en ze werd in Zaventem nog niet aangeboden.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jacqueline Vandersmissen

    De kaart kan je zelf rechtstreeks bij het FOD aanvragen als je een erkende gehandicapte bent