Elke dag vijf sluikstorten: werknemers Interza ruimden dit jaar al 16 ton afval op

Dergelijke sluikstorten worden voortaan door Interza opgeruimd. In drie maanden tijd vulde een speciaal team zo al twee vrachtwagens met afval.
Lukas Dergelijke sluikstorten worden voortaan door Interza opgeruimd. In drie maanden tijd vulde een speciaal team zo al twee vrachtwagens met afval.
Sinds begin dit jaar heeft afvalintercommunale Interza al vijfhonderd sluikstorten opgehaald in Zaventem, Steenokkerzeel, Wezembeek-Oppem, Kraainem en Kampenhout. Goed voor in totaal zowat 16 ton of twee volle vrachtwagens afval. Maar er is ook goed nieuws, want via getuigenissen, bewijsstukken en camerabeelden werden al veertig sluikstorters geïdentificeerd en beboet.

Tot voor de jaarwisseling waren het de gemeentebesturen van Zaventem, Kraainem, Steenokkerzeel, Wezembeek-Oppem en Kampenhout die instonden voor de opruimwerken van sluikstorten. Maar na de jaarwisseling nam Interza – de afvalintercommunale die actief is in de vijf gemeenten – dat werk voor haar rekening. Sindsdien haalde een gespecialiseerd team maar liefst vijfhonderd sluikstorten op. Dat komt overeen met vijf per dag.

Dankzij getuigenissen, bewijsstukken en camerabeelden werden ondertussen wel veertig sluikstorters geïdentificeerd. Zij moeten opdraaien voor de opruimkosten die vaak in de honderden euro’s oplopen en krijgen een GAS-boete van 350 euro. “De cijfers leren dat sluikstorten helemaal niet loont,” zegt kersvers Interza-voorzitter Marleen Ral. “De pakkans is groot en zo ook de kans dat je voor honderden euro beboet wordt. Wie goed sorteert en voor het weinige restafval de correcte afvalzakken aankoopt, is sowieso beter af. Ook op het recyclagepark kan je heel veel afval gratis of tegen beperkte kost kwijt.”

Interza roept de inwoners van de vijf gemeenten op om sluikstorten snel te melden via sluikstort@interza.be. “Vuil trekt vuil namelijk aan”, weet Ral. “Maar als iedereen mee een oogje in het zeil houdt, krijgen we de gemeenten zeker sneller proper.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.