Eindelijk nieuw dak voor sporthal

NA MEERDERE KEREN UITSTELLEN, STARTEN BROODNODIGE WERKEN IN MEI

Vanaf volgend sportseizoen moeten de problemen in de sporthal van de baan zijn.
Foto Lukas Vanaf volgend sportseizoen moeten de problemen in de sporthal van de baan zijn.
Na jaren smeken, kunnen sportclubs eindelijk opgelucht ademhalen: in mei krijgt de sporthal van Zaventem met zekerheid een nieuw dak. De werken zijn broodnodig, want bij hevig regenweer sijpelt het water er naar binnen. Wedstrijden werden voorlopig nog niet afgelast, maar toch was het telkens bang afwachten.

Twee jaar geleden trok basketbalclub Jets Zaventem al een eerste keer aan de alarmbel toen een scheidsrechter op het punt stond om een jeugdwedstrijd af te gelasten, omdat er plassen water in de sporthal stonden. Levensgevaarlijk, oordeelde de scheidsrechter terecht. Dankzij een geïmproviseerde poetsploeg van de basketbalclub kon de wedstrijd alsnog doorgaan. Sportschepen Erik Rennen (N-VA) liet toen weten dat de sporthal in de zomer van 2015 een nieuw dak zou krijgen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet. Nadien werd gezegd dat de werken afgelopen zomer zouden plaatsvinden, maar ook dan was er geen dakwerker te bespeuren.


"Maar nu staat het vast: half mei wordt het dak volledig vernieuwd", zegt de sportschepen. Na overleg met de clubs werd beslist om de werken pas na het seizoen te laten starten. Tijdens de werkzaamheden gaat de sporthal immers twee maanden dicht. De fitnessruimte en het judolokaal zullen in die periode wel toegankelijk blijven. "Laat ons hopen dat we komende winter niet te veel regen moeten slikken, zodat grote waterproblemen uitblijven en wedstrijden gewoon kunnen doorgaan", zegt Rennen.

Grootscheepse werken

Toen in 2013 de eerste concrete plannen voor de renovatie van het dak van de sporthal opdoken, ging het nog over een budget van 80.000 euro. Nu maakt de gemeente bijna tien keer zoveel geld vrij. "We gaan niet alleen de dakkoepel vernieuwen, er staan ook nog een pak andere werken gepland", verduidelijkt Rennen. "Zo worden alle platte daken rondom de eigenlijke sporthal vernieuwd." Het gaat dan onder meer om de daken van de cafetaria, de bowlingbanen en het judolokaal. "Alle schouwen worden ook opnieuw opgebouwd. Tot slot krijgen alle koepels een opknapbeurt. Koepels die overbodig zijn, worden dan weer vervangen door een plat dak. Met al die werken willen we de levensduur van de sporthal, die in 1972 gebouwd werd, met tien jaar verlengen. In 2027 zal de sporthal 55 kaarsjes uitblazen en moeten we mogelijk een nieuw complex bouwen."

Bang afwachten

Johan Peeters, ondervoorzitter van basketbalclub Jets Zaventem, is tevreden dat er eindelijk schot in de zaak komt. "Momenteel is het immers altijd bang afwachten als het begint te regenen. Als we merken dat er de komende weken water binnensijpelt, dan overwegen we om de wedstrijd af te gelasten. Liever dat dan voor gevaarlijke situaties te zorgen."


Sportclubs die in de zomermaanden gebruikmaken van de sporthal van Zaventem kunnen mogelijk voor enkele weken uitwijken naar de nieuwe sporthal van gemeenteschool De Hoek. Die sporthal is tegen dan naar alle waarschijnlijkheid klaar. Ook in de sporthal van Sint-Stevens-Woluwe kan gesport worden.