Eindelijk échte lokalen voor scouts

AKKOORD OVER NIEUWE STEK MEISJESAFDELING

Els Verschaeren , groepsleidster, en Willy Van Keirsbilck van de Kerkfabriek.
Foto Lukas Els Verschaeren , groepsleidster, en Willy Van Keirsbilck van de Kerkfabriek.
Al ruim 25 jaar zitten de meisjes van de Europascouts van Nossegem in een huis dat helemaal niet geschikt is voor een jeugdvereniging, maar binnenkort krijgen ze eindelijk volwaardige lokalen. De kerkfabriek en de gemeente slaan daarvoor de handen in elkaar. Die eerste zal het nieuwe gebouw op gemeentelijke gronden in de Stokerijstraat bouwen. De Europascouts zijn bijzonder tevreden.

Terwijl de jongens in de gemeentelijke zaal Hoeve Nothengem onderdak hebben, komen de zowat vijftig meisjes van de Europascouts elke zondag samen in een woning van de kerkfabriek op het Driesplein. "Maar dat huis is helemaal niet geschikt om lokalen van een jeugdbeweging in onder te brengen", zegt Willy Vankeirsbilck, voorzitter van de kerkfabriek. "Daarom zijn we al even op zoek naar een nieuwe stek voor de meisjes. Die hebben we nu gevonden, want onlangs kregen we de vraag van de gemeente om een stuk grond aan de Kersenberg te verkopen."

Erfpacht

In die zone wil het schepencollege onder meer een multifunctioneel sportterrein, een speelweide, tien woningen en een parkbos aanleggen. "We zijn bereid om te verkopen, maar hebben de gemeente gevraagd of we een deel van die gronden aan de Stokerijstraat in erfpacht krijgen", aldus nog Vankeirsbilck. "Op die locatie zouden we dan het nieuwe scoutslokaal kunnen bouwen. Dat betekent een win-win-win-situatie, want zowel de gemeente als de kerkfabriek én de scouts varen hier wel bij."


De gemeenteraad zette het licht van die erfpachtovereenkomst maandagavond op groen. "We zijn verheugd dat de kerkfabriek het initiatief wil nemen om nieuwe lokalen te bouwen voor de meisjesscouts", zegt schepen van Jeugd en Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer (CD&V). "Daarmee zetten zij een belangrijke stap om de jeugdinfrastructuur in Nossegem uit te breiden. De kerkfabriek plant binnenkort ook een infoavond om haar plannen toe te lichten."

"Ideale plek"

De meisjesscouts zijn bijzonder tevreden. "Het gebouw op het Driesplein is niet geschikt voor een jeugdwerking", zegt groepsleidster Els Verschaeren. "Er is weinig opslagruimte en onze materiaalkoffers staan in de kelder, wat niet altijd even evident is. Bovendien is het pand verouderd, waardoor er heel wat kosten zijn. Dat de kerkfabriek nu met een mooie oplossing op de proppen komt, stemt ons dan ook heel gelukkig. Zeker omdat de nieuwe site de ideale omgeving voor een scoutswerking is. Er is amper verkeer en veel groen. We zullen samen met de kerkfabriek rond de tafel zitten om onze noden duidelijk te maken."


Wanneer de werken van start kunnen gaan, is nog niet duidelijk. De kerkfabriek wil eerst het huidige gebouw op het Driesplein verkopen om de opbrengst daarvan te gebruiken voor het nieuwe lokaal. In de tussentijd kunnen de meisjes in Hoeve Nothengem, waar ook de jongens zitten, terecht.