Dan toch hele krokusvakantie stiptheidsacties op Zaventem: “Frustratie bijzonder groot bij agenten”

Photo News
De politievakbonden gaan de hele krokusvakantie actie voeren op Zaventem. Dat was aanvankelijk niet het plan, maar volgens de bonden zijn de agenten van de luchtvaartpolitie het aanhoudend tekort aan personeel en werkmateriaal zo beu dat ze ook de komende dagen stiptheidsacties houden. 

De stiptheidsacties op Zaventem begonnen deze ochtend en zorgden voor lange wachtrijen aan de paspoortcontrole voor vluchten buiten de Schengenzone. “In de piekuren moesten passagiers tot een uur aanschuiven”, liet de luchthaven weten. Tussen 7 en 7.30 uur werd ook op de toegangsweg naar de luchthaven actie gevoerd. Daar sloten agenten één van de twee rijstroken af, waardoor er files tot op de Brusselse ring stonden. Aanvankelijk wilden de vakbonden alleen vandaag, een dag met 74.000 reizigers op Zaventem, actie voeren, maar ondertussen hebben de agenten beslist dat ze hun acties ook de komende dagen voort zullen zetten. “De frustraties bij het personeel zijn zo groot dat ze nu niet willen stoppen”, zegt Luc Breugelmans van ACOD. “Met deze stiptheidsacties willen ze de overheid wakker schudden.”

Ook op de toegangsweg naar de luchthaven werd actie gevoerd.
PN / Gysens Ook op de toegangsweg naar de luchthaven werd actie gevoerd.

Ook in de komende vakanties dreigt de uittocht chaotisch te verlopen. “Als er tegen de paasvakantie geen akkoord komt over het aanhoudende tekort aan agenten en werkmateriaal, zetten we onze acties ook dan voort”, aldus de bonden.

Toch bureaustoelen

Ondertussen werd wel al een deel van de afgeleefde keukenstoelen vervangen door bureaustoelen. “Blijkbaar had de luchthaven toch nog wat bureaustoelen op overschot”, aldus Luc Breugelmans. “Maar dit is slechts een pleister op een houten been. De agenten willen vooral dat de werkdruk verlaagd wordt door de aanwerving van nieuwe collega’s.” Momenteel telt de luchtvaartpolitie 400 agenten, terwijl er eigenlijk 540 zouden moeten werken.
124 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • andre van de wege

  geen probleem voor mij heb geen geld om op reis te gaan wegens te veel verdoken belastingen.te moeten betalen.

 • Willem Sliggers

  wat denk je van de ergernis bij de passagiers ? bedankt vakbond omdat telkens tijdens de schoolvakanties te organiseren ! Het is de werkende klasse die telkens getroffen word !

 • Patrick De pauw

  Ze hebben gelijk en zo mogen zij de luchthaven binnenkort ook sluiten want wie slim is vertrekt in NL!maak van de luchthaven een groot sportcomplex zoals in de tijd Anciau voorstelde!goed voor het milieu maar niet voor de werkgelegenheid!maar ja dat laatste is niet zo erg!

 • marc van calster

  hier zitten ze op een keukenstoel,de minister rijdt met een jaguar nva heeft in de mensen hun zakken gezeten, 12 milj begrotingstekort in hoogconjunctuur,65 milj schuld bij gemaakten en dan nog nagelaten te investeren in de overheidsdiensten.Wij zijn er echter op vooruit gegaan

 • Geert De Winne

  Kom eens bij mij werken van 8tot 12 geen 5 min om boterham te eten , en van 12.30u tot 16.30u zonder pauze dat is wat anders dan ambtenaren hé !!!