Cijfer kinderarmoede daalt van 15 naar 10,5 procent: buurtwerker moet daling nog versterken

Lukas
Het schepencollege van Zaventem gaat een buurtwerker inschakelen om de integratie van anderstalige nieuwkomers te bevorderen. Op langere termijn moet dit ervoor zorgen dat het cijfer van de kinderarmoede nog verder daalt. Dat cijfer daalde de voorbije jaren wel al met 4,5 procent.

15 procent in 2016 en 10,5 procent vorig jaar: de indicator voor de kans op kinderarmoede in Zaventem is in twee jaar tijd fors gedaald. Het percentage kans op kinderarmoede wordt in de luchthavengemeente sterk bepaald door het feit dat de thuistaal vaak niet Nederlands is. De gemeente heeft daarom vanuit haar budget voor integratie al veel ingezet op de kennis van het Nederlands bij kinderen en hun ouders, onder andere via het schoolopbouwwerk in samenwerking met RISO. Ook het Doe-je-Mee-fonds, dat de participatie van kinderen verhoogt, deed de voorbije jaren haar werk. Tussen 2015 en 2018 steeg het budget van 7.000 naar 18.000 euro. Ouders kunnen via het Doe-je-Mee-fonds korting krijgen op het inschrijvingsgeld bij de speelpleinwerking, de kunstacademie of de sportclubs.

Participatie

Nu gaat het schepencollege nog een stap verder, want vanaf september wordt een buurtwerker via de organisatie RISO ingezet. “Die zal de sociale cohesie tussen bewoners in specifieke wijken bevorderen”, zegt schepen van Integratie Hamid Akaychouh (CD&V). “Hij of zij zal effectief op straat lopen en blijft niet achter een bureau zitten. Dankzij de buurtwerker willen we inwoners die we nu amper bereiken meer betrekken bij de participatie. Daarmee hopen we op langere termijn de kinderarmoede verder terug te dringen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.