Busje komt zo… maar zonder chauffeur: Eerste zelfrijdende bus rijdt vanaf 2021 op luchthaven

Voertuig zal passagiers en werknemers van Brucargo naar terminal en terug brengen

Vanaf 2021 brengen zelfrijdende bussen passagiers en werknemers op Brussels Airport van vrachtluchthaven Brucargo naar de terminal en terug. Maandagochtend werd de eerste zelfrijdende bus voorgesteld op de luchthaven. Het voertuig zal tussen het gewone verkeer pendelen, wat een primeur voor ons land is.

Het is een opvallend zicht: een bus die zonder chauffeur rijdt. Maandagochtend maakte het eerste exemplaar – het gevolg van een samenwerking tussen de Vlaamse regering, De Lijn en de Nederlandse constructeur 2getthere – al een eerste proefritje met onder meer Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) en Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, aan boord. “De zelfrijdende bus heeft drie voordelen”, aldus Weyts. “Zo kan het voertuig 24 op 24 uur en 7 dagen op 7 ingezet worden, is het verkeersveiliger dan bussen met een chauffeur en zorgt de bus voor een betere doorstroming aangezien er niet bruusk mee geremd wordt. De bussen leggen een bepaald traject af dankzij magneten op het wegdek en sensoren in het voertuig.”

De zelfrijdende bus brengt vanaf 2021 passagiers en personeel van Brucargo naar de terminal en terug.
Baert Marc De zelfrijdende bus brengt vanaf 2021 passagiers en personeel van Brucargo naar de terminal en terug.

Arnaud Feist is fier dat het project op de luchthaven van Zaventem gelanceerd wordt. “Intelligente mobiliteit is immers één van onze prioriteiten”, aldus de CEO. “Vier jaar geleden startten we met het ambitieuze idee om bussen zonder chauffeur in te zetten en vandaag staat de eerste shuttlebus hier voor onze neus. Dit soort bussen rijdt al een tijdje in Abu Dhabi, in een aparte bedding weliswaar. Hier gaan we nog een stapje verder. De bussen rijden namelijk op de gewone weg tussen al het andere verkeer door. Onder meer met deze shuttledienst en ook met de trambus die vanaf september op Brussels Airport zal rijden, hopen we tegen 2040 de helft van de passagiers met het openbaar vervoer en met de fiets naar de luchthaven te krijgen.”

Nog 2 jaar testen

De bussen, waarin voor zowat vijftien mensen plaats is, worden nu nog twee jaar getest. “Het eerste jaar zal dat op de terreinen van de constructeur zijn, maar volgend jaar komen de bussen naar Brussels Airport”, weet Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn. “In eerste instantie zullen ze zonder reizigers maar met een steward aan boord getest worden tussen ander verkeer op Brucargo. Daarbij zal de werking van het voertuig in alle weersomstandigheden en bij verschillende verkeerssituaties bekeken worden. Midden 2021 zouden de eerste passagiers in de zelfrijdende bus mogen instappen.”

Hoeveel bussen er vanaf dan ingezet zullen worden, is nog niet duidelijk.

Maandagochtend maakte het eerste exemplaar al een eerste proefritje met onder meer minister Ben Weyts en CEO van Brussels Airport Arnaud Feist aan boord.
Baert Marc Maandagochtend maakte het eerste exemplaar al een eerste proefritje met onder meer minister Ben Weyts en CEO van Brussels Airport Arnaud Feist aan boord.
Baert Marc