Brussels Airport lanceert eigen 5G-netwerk (dat niet toegankelijk is voor passagiers)

Baert Marc
In maart lanceert Brussels Airport haar eigen 5G-netwerk om haar operationele efficiëntie te versnellen en verdere technologische innovatie te ondersteunen. Passagiers zullen echter niet via het 5G-netwerk kunnen surfen.

“We zijn één van de eerste sites in België en één van de eerste Europese luchthaven die een eigen 5G-netwerk installeert”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. “Behalve een verdere optimalisering van de operaties op de luchthaven, zal de 5G-technologie ons ook in staat stellen om digitale innovaties te versnellen en toekomstige technologieën eenvoudig te integreren.”

Voor de uitbouw van het netwerk gaat de luchthaven een samenwerking met het Finse Nokia en de Belgische operator Citymesh aan. Dankzij de hogere capaciteit van 5G kan de luchthaven nog meer technologieën inzetten zoals geautomatiseerde voertuigen, mobiele veiligheidssystemen of track&trace-technologie. Zo verhoogt de operationele efficiëntie en tegelijk de betrouwbaarheid van de systemen op Brussels Airport. 

Het netwerk wordt tegen eind maart 2020 in gebruik genomen. In een eerste fase zal 5G ingezet worden om connectiviteit te voorzien op het buitenterrein, later wordt ook binnen 5G geïnstalleerd. “Het netwerk is echter alleen voor onze eigen diensten toegankelijk, want we werken hiervoor samen met de private operator Citymesh”, verduidelijkt Nathalie Pierard, woordvoerder van de luchthaven. “De passagiers zullen uiteraard wel nog steeds gebruik kunnen maken van ons WiFi-netwerk en 4G.”

In België hebben de havens van Zeebrugge en Antwerpen ook al aangekondigd dat ze een 5G-netwerk uitrollen. In Zeebrugge gaan ze ook in zee met Citymesh, in Antwerpen wil Orange in samenwerking met de Chinese leverancier ZTE tegen april veertien sites uitrollen die 5G-dekking bieden op 150 vierkante kilometer in en rond de haven. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.