Brand in basisschool in Zaventem blijkt aangestoken, leraars poetsen om alles klaar te krijgen tegen maandagochtend

Het gebouw liep aan de buitenkant veel schade op.
Dieter Nijs Het gebouw liep aan de buitenkant veel schade op.
In de gemeentelijke basisschool in de Desmedtstraat in Zaventem is zaterdagnacht rond 3 uur brand uitgebroken. Volgens de brandweer werd de brand aangestoken. Momenteel is er nog geurhinder, maar volgens waarnemend burgemeester Dirk Philips is er geen gevaar voor de leerlingen en zal de school maandag weer open zijn. 

“Mijn collega kreeg zaterdagnacht melding dat het brandalarm afging in de keuken”, vertelt een van de leerkrachten. “Gelukkig waren we vlakbij en waren we dus snel ter plaatse. Eerst zag ik achter het muurtje grote rookwolken, maar daarna zag ik de brandende container. Toen we aankwamen, zag ik dat ook frigo buiten in brand gestoken was. Niet veel later merkten we dat ook de buitenkant van de keuken in brand stond. Daarop belden we de brandweer. Blijkbaar hadden ook enkele buurtbewoners de brandweer al gebeld.”

De brandweer van de zone Vlaams-Brabant West was snel ter plaatse. Al snel stelde de brandweer vast dat het niet om één, maar om twee brandhaarden ging. Volgens de brandweer werd de brand dan ook aangestoken. Vooral het deel van het gebouw waar de lagere school zich bevindt werd getroffen. De directie betreurt het incident. “We snappen niet waarom iemand een basisschool in brand zou willen steken. We proberen een aanleiding te vinden, maar het blijft een raadsel.”

In de refter is een raam gebroken door de hitte.
Dieter Nijs In de refter is een raam gebroken door de hitte.

School weer open

Het vuur heeft voornamelijk de buitenkant van het gebouw getroffen, waardoor de gevelplaten en de isolatie begonnen te branden. Door de snelle interventie van de brandweer werd er geen schade toegebracht aan de binnenkant van het gebouw. De gemeentelijke wachtdienst is ook ter plaatse gekomen om hulp te bieden en de eerste voorzorgen te nemen. De wachtdienst bakende het getroffen gedeelte af.  Na de brand voerde de brandweer een inspectie uit om de luchtwaarden van het gebouw te meten. Daaruit is gebleken dat het gebouw veilig was voor gebruik en dat de kinderen maandag weer naar school kunnen. 

Grote bereidwilligheid

De stabiliteit van het gebouw is dus niet in het gedrang gekomen en ook de geurhinder die nog in het gebouw hangt, is niet schadelijk voor de gezondheid. De schade in het gebouw beperkt zich tot een brandgeur. Daarom zal het gebouw zondag een hele dag verlucht worden door het schoolpersoneel. Twintig leerkrachten en de poetshulp kwamen vanaf 14 uur de klaslokalen schoonmaken en het roet verwijderen. Ook de schoolrefter en de keuken moesten onder handen genomen worden. “Gelukkig hebben we zulke bereidwillige collega’s die hun zondag willen opofferen om de school weer klaar te maken voor de kinderen”, reageert waarnemend burgemeester Dirk Philips. 

Twintig leerkrachten steken de handen uit de mouwen om de eetzaal weer proper te maken.
Dieter Nijs Twintig leerkrachten steken de handen uit de mouwen om de eetzaal weer proper te maken.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.