Bertoldi legt zich neer bij veroordeling tot vijf jaar cel voor rol in diamantroof

BELGAIMAGE
De Fransman Marc Bertoldi tekent geen beroep aan tegen zijn veroordeling tot 5 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de beruchte diamantroof op de luchthaven van Zaventem. Die liep hij vorige maand op, omdat hij de buit van de roof heelde. 

De juridische balans van de spectaculaire diamantroof is na de behandeling in eerste aanleg pover. Enkel Bertoldi is tot nu toe definitief veroordeeld. Het parket Halle-Vilvoorde had nochtans negentien verdachten vervolgd, maar de rechtbank oordeelde dat de elementen die het parket had aangevoerd onvoldoende waren om de verdachten te veroordelen en sprak achttien personen vrij. Het aandeel van de Fransman Marc Bertoldi werd toen afgesplitst, omdat de man voor andere feiten in Frankrijk in de cel zat. Volgens het parket was hij het brein achter de spectaculaire overval en had hij een actieve rol bij de feiten, maar daarvoor vond de rechtbank onvoldoende bewijzen. Dat Bertoldi zich op voorhand bereid had getoond om de buit te helen, was volgens de rechtbank wel voldoende om hem als mededader te beschouwen. “De daders zouden de overval nooit gepleegd hebben als ze niet zeker wisten dat ze de buit aan de man konden brengen”, oordeelde de rechtbank.

Niet het brein

In tegenstelling tot wat het parket meende, was Bertoldi volgens de rechter niet betrokken bij de uitvoering van de spectaculaire overval. Ook was hij niet het brein achter de hele operatie. Hij werd wel veroordeeld als mededader, omdat hij nadien een deel van de gestolen diamanten heeft verkocht. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van 6.000 euro voor lidmaatschap van een criminele organisatie, mededaderschap en witwassen. “Hij legt zich neer bij het vonnis”, aldus zijn advocaat Dimitri de Béco.

30 miljoen

De overval op Brussels Airport werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink’s stond. De overvallers haalden 121 colli’s met voornamelijk diamanten ter waarde van meer dan 30 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor. Bertoldi is de enige van negentien verdachten die veroordeeld werd voor de diamantroof. Achttien andere verdachten werden door dezelfde rechtbank eerder al vrijgesproken, maar het parket ging in beroep tegen die beslissing. Op 18 december zal de datum van de behandeling voor het hof van beroep bekendgemaakt worden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.