Bertoldi krijgt 5 jaar cel... maar is volgens rechtbank niet brein achter diamantroof

BELGA
De Fransman Marc Bertoldi, volgens het parket het ‘brein’ achter de diamantroof op de luchthaven van Zaventem, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. De rechtbank veroordeelde hem enkel als mededader omdat hij de buit had geheeld. 

De juridische afwikkeling van de spectaculaire diamantroof heeft daarmee - in afwachting van de beroepsprocedures - een muis gebaard. Het parket Halle-Vilvoorde vervolgde uiteindelijk negentien verdachten, maar de rechtbank oordeelde dat de elementen die het parket had aangevoerd onvoldoende waren om de verdachten te veroordelen en sprak achttien personen vrij. Het aandeel van Fransman Marc Bertoldi werd toen afgesplitst omdat de man voor andere feiten in Frankrijk in de cel zat. Volgens het parket was hij het brein achter de spectaculaire overval en had hij een actieve rol bij de feiten, maar daarvoor vond de rechtbank onvoldoende bewijzen. Dat Bertoldi zich op voorhand bereid had getoond om de buit te helen, was volgens de rechtbank wel voldoende om hem als mededader te beschouwen. “De daders zouden de overval nooit gepleegd hebben als ze niet zeker wisten dat ze de buit aan de man konden brengen”, oordeelde de rechtbank. 

Niet het brein

In tegenstelling tot wat het parket meende, was  Bertoldi volgens de rechter niet betrokken bij de uitvoering van de spectaculaire overval. Ook was hij niet het brein achter de hele operatie. Hij werd wel veroordeeld als mededader omdat hij nadien een deel van de gestolen diamanten heeft verkocht. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van 6.000 euro voor lidmaatschap van een criminele organisatie, mededaderschap en witwassen.

30 miljoen

De overval op Brussels Airport werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink’s stond. De overvallers haalden 121 colli’s met voornamelijk diamanten ter waarde van meer dan 30 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor. Bertoldi is de enige van negentien verdachten die veroordeeld werd voor de diamantroof. Achttien andere verdachten werden door dezelfde rechtbank eerder al vrijgesproken, maar het parket ging in beroep tegen die beslissing.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.