AWV zoekt aannemer voor probleemwerf

KRUISPUNT WOLUWEDAL BINNENKORT TIJDELIJK VOLLEDIG OPEN

Er zijn tijdelijke verkeerslichten geplaatst op de Watertorenlaan en Van Dijcklaan.
Foto Lukas Er zijn tijdelijke verkeerslichten geplaatst op de Watertorenlaan en Van Dijcklaan.
Omdat de werf aan het Woluwedal in Sint-Stevens-Woluwe ondertussen al een jaar vertraging opliep en er ook nu volgens het Agentschap Wegen en Verkeer onvoldoende doorgewerkt wordt, gaat de wegbeheerder op zoek naar een nieuwe aannemer. Zodra Viabuild de eerste fase afgewerkt heeft, gaat het drukke kruispunt tijdelijk opnieuw open tot een andere aannemer gevonden wordt.

Een probleemwerf, zo mag je de werken aan het Woluwedal op de grens van Sint-Stevens-Woluwe met Kraainem ondertussen wel omschrijven. Door problemen met de fundering en een aanslepende discussie over de financiële afhandeling van de eerste fase liepen de werken eerder al tien maanden vertraging op en de voorbije maand was er opnieuw discussie tussen wegbeheerder AWV en aannemer Viabuild omdat die laatste volgens AWV te weinig personeel inzette, waardoor de werken opnieuw enkele weken vertraging opliepen. "We hebben de aannemer verschillende keren aangemaand om meer arbeiders in te zetten en hij is bereid om dat te doen", klonk het enkele weken geleden bij AWV. Maar wat blijkt nu? Ook de voorbije weken was er te weinig volk aanwezig op de grote werf.


"We hebben veel pogingen ondernomen om de samenwerking met de aannemer opnieuw op de rails te krijgen, jammer genoeg zonder succes", zegt Anton De Coster van Wegen en Verkeer.

Samenwerking stoppen

En daarom neemt AWV nu een drastische maatregel die zich volgens de wegbeheerder nooit eerder voordeed. "Na intense onderhandelingen heeft de aannemer namelijk aangegeven dat hij bereid is om de samenwerking aan het project van het Woluwedal stop te zetten", aldus Anton De Coster. "We zijn dan ook begonnen aan een nieuw aanbestedingsdossier voor de tweede fase (de weghelft in de rijrichting van Sint-Lambrechts-Woluwe, red.). Viabuild zal de eerste fase de komende weken afwerken, waarna we de weg tijdelijk open zullen stellen. Wanneer dat exact zal gebeuren, is nog niet duidelijk."

Tweede fase

Concreet zal de weg over de volledige breedte opengesteld worden en ook de kruispunten van de Leuvensesteenweg en de Tramlaan/Oudstrijderslaan worden opnieuw vrijgemaakt. Daarna zal een andere aannemer fase 2 uitvoeren. Wanneer de werken helemaal afgerond worden, is nog onduidelijk. Burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld), die al meermaals klaagde over de aanslepende werken op het drukke kruispunt, is tevreden dat er eindelijk een oplossing is. "Ik hoop dan ook dat de werken voortaan probleemloos uitgevoerd kunnen worden", zegt ze. "Uiteraard is het bijzonder jammer dat de werken ondertussen al meer dan een jaar vertraging opliepen. We vroegen zelf eerder al om dit soort van tussenoplossing. Spijtig dat er nu pas een doorbraak is."