Afbraak dorpskanker Alumetal begonnen

Fabriek die al 10 jaar leeg staat, maakt plaats voor 22 appartementen

Een deel van de fabriek is ondertussen al met de grond gelijkgemaakt.
Lukas Een deel van de fabriek is ondertussen al met de grond gelijkgemaakt.
Langs de Hector Henneaulaan in Zaventem is een aannemer begonnen met de afbraakwerken van het vervallen fabrieksgebouw Alumetal. Het pand viel de voorbije jaren meermaals ten prooi aan vandalen, waardoor het in de luchthavengemeente als een echte dorpskanker beschouwd werd. Daarom wordt het nu vervangen door 22 flats. Over twee jaar moet het hele project klaar zijn.

Decennialang was er heel wat bedrijvigheid in het fabrieksgebouw langs de Hector Henneaulaan, recht tegenover het OCMW-rustoord Trappeniers. Maar in 2009 ging Alumetal, een firma waar onder meer metaal bekleed werd, failliet en kwam het gebouw leeg te staan. Die leegstand trok echter meermaals vandalen aan. Zo moest de brandweer regelmatig uitrukken om aangestoken brandjes te blussen. Een schril contract met woonzorgcentrum Trappeniers, dat de voorbije jaren volledig vernieuwd werd. “Het afgeleefde fabriekspand werd stilaan een echte dorpskanker”, liet Zaventems schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer (CD&V) enkele maanden geleden al optekenen. Het schepencollege was de dorpskanker dan ook liever kwijt dan rijk en zette eind vorig jaar het licht op groen om het fabrieksgebouw af te breken en te vervangen door 22 flats.

De afgelopen dagen was er wat ongerustheid over de mogelijke aanwezigheid van asbest in het oude fabrieksgebouw, maar die vrees is nergens voor nodig

Bart Dewandeleer (CD&V)

Vorige week is een aannemer met de afbraakwerken begonnen. “Die zullen vermoedelijk enkele weken duren, zodat men na de zomer kan beginnen met de bouw van de 22 appartementen”, aldus nog Bart Dewandeleer. Die flats worden in twee bouwblokken ondergebracht. Tussen die twee gebouwen komt een groenzone die als gemeenschappelijke tuin zal dienen. Behalve de flats zullen er ook 43 parkeerplaatsen – waarvan 37 ondergronds – aangelegd worden. De zes parkeerplaatsen aan de kant van de Nossegemstraat zullen na de aanleg aan de gemeente overgedragen worden, zodat ze ook door andere buurtbewoners gebruikt kunnen worden. Ook komt er een fietsenstalling met 44 plaatsen. Om de waterbuffering te garanderen, zal er een infiltratiebekken met een capaciteit van 15.430 liter aangelegd worden. Tot slot komen er drie regenwaterputten met een totale capaciteit van 30.000 liter.

Asbest

Op sociale media was de voorbije dagen wat ongerustheid over de mogelijke aanwezigheid van asbest in het fabrieksgebouw. “Maar die vrees was onnodig”, verzekert schepen Dewandeleer. “Uit de sloopinventaris bleek immers dat er alleen asbest in de golfplaten op het dak zaten en die platen werden inmiddels vakkundig door een gespecialiseerde firma verwijderd. Alles is conform de wetgeving verlopen, dus buren hoeven niet te panikeren.”

De gemeente verwacht dat de bouw van de 22 flats in september kan starten. Het hele project moet over twee jaar klaar zijn. Zodra dat het geval is, neemt de gemeente de Nossegemstraat onder handen. Ook die zal een fikse opknapbeurt krijgen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.