Acht Brusselaars trekken naar rechter om vluchten te schrappen

Photo News
Acht Brusselaars zijn naar de Brusselse kortgedingrechter gestapt uit onvrede met de vluchten boven Brussel. Zij willen een verbod op nachtvluchten voor bepaalde soorten vliegtuigen. De advocaat van de Belgische staat vraagt om de vordering onontvankelijk te verklaren. 

De achtkoppige groep was in oktober naar de rechter gestapt tegen luchthavenuitbater Brussels Airport Company, de Belgische staat (meer bepaald de federale overheidsdienst Mobiliteit) en luchtverkeersleider skeyes. Ze eisen dat er een einde wordt gemaakt aan de discriminerende behandeling die de inwoners van Brussel volgens hen te beurt valt door de vluchten die boven de hoofdstad plaatsvinden. De groep diende het verzoek op 17 oktober in, om een einde te eisen aan wat zij de ‘discriminerende behandeling van de inwoners van Brussel’ noemen, door de vluchten boven de hoofdstad. 

Recht op een zo goed mogelijke lichamelijke en geestelijke gezondheid

Volgens hen worden de verbodsbepalingen voor nachtvluchten door bepaalde soorten vliegtuigen niet nageleefd. Ze baseren hun eis op het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten en het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten. Dat laatste voorziet in “het recht op een zo goed mogelijke lichamelijke en geestelijke gezondheid”.  De klagers vinden dat de activiteiten van de luchthaven hun gezondheid schade toebrengen. Ze menen ook dat de autoriteiten het statistische risico op een vliegongeval boven hun woningen onderschatten, en hekelen dat er geen maatregelen komen die andere landen gewoonlijk wel treffen, zoals delokalisatie van de meest vervuilende activiteiten en verhuis van de pistes van de luchthaven. Volgens de klagers worden de geluidsnormen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ook geschonden. Als de rechter hen gelijk geeft, eisen ze 1.000 euro per daad die in strijd is met het verbod.

‘Een soep’

“Ik vraag u om de vordering onontvankelijk te verklaren”, zo antwoordde Olivier Di Giacomo, de advocaat van de Belgische staat. Hij noemde de conclusies die de eisers hadden neergelegd “een soep”. Volgens hem kan er niet worden hardgemaakt dat ze als Brusselaars gediscrimineerd worden. “Er is niet aangetoond dat ze op een andere manier behandeld worden. De Vlamingen worden bijvoorbeeld ook getroffen.” Skeyes heeft op zijn beurt dan weer gesteld dat het als luchtverkeersleider niet verantwoordelijk is voor de toewijzing van de pistes en voor het verlenen van toelatingen aan de vliegtuigen. De omwonenden vinden dat de activiteiten van de luchthaven hun gezondheid schade toebrengen. Er wordt binnen de maand een uitspraak verwacht.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.