‘Zwembad’ voor elektrische wagens op komst in parking op Zaventem

Photonews
Interparking denkt eraan om een ‘zwembad’ voor elektrische wagens in de parkeertorens op de luchthaven van Zaventem te bouwen. Dat laat ceo Roland Cracco weten in de Waalse krant La Dernière Heure. Een elektrische wagen die vuur vat, moet na de eerste bluswerken van de brandweer immers urenlang in water ondergedompeld worden.

De parkinguitbater nam in het verleden al verschillende maatregelen om problemen met brandende elektrische wagens in de parkeertorens te voorkomen. Zo staan de laadpalen bijvoorbeeld dichtbij de uitgangen van de parkings. Maar nu wil Interparking nog een stapje verder gaan. Ceo Roland Cracco denkt er immers aan om een zwembad in één van de parkeertorens op de luchthaven van Zaventem te plaatsen. “Dat zwembad zal een hellend vlak hebben zodat we de wagen in het water kunnen glijden en onderdompelen”, aldus de ceo in La Dernière Heure.

Heropflakkering

De blustechniek bij brandende elektrische wagens is namelijk anders dan bij benzine- of dieselvoertuigen. De batterij van een elektrische wagen ontvlamt cel per cel, waardoor het uren kan duren alvorens de batterij volledig uitgebrand is. Door de wagen urenlang in water onder te dompelen, verdwijnt alle hitte uit het accupakket en is er geen risico meer op een latere spontane heropflakkering van het vuur. Bovendien komen bij het blussen van een elektrische wagen heel wat toxische stoffen vrij. Wanneer de wagen in een ‘zwembad’ geplaatst wordt, is er bijgevolg minder schade voor de natuur.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robin Demey

  @Yvan Vandrepol: in een waterstofauto zitten ook batterijen hoor. Wel minder, maar brandgevaar blijft. Als er ergens ter wereld een elektrische wagen vuur vat, is dat groot nieuws. De 10.000'en brandstofvoertuigen die uitbranden uiteraard niet.

 • George Baaths

  Wat is het veilig en milieu vriendelijk zo een elektrische auto de giftige rook tijdens branden niet giftig maar wel ramen en deuren sluiten idioten zijn het ja en veel gewone burgers laten zich om praten koop dit niet of je moet je leven beu zijn

 • HUGO COOLSAET

  Toch leuk zo een elektrische wagen. Als bij een klassieke wagen één foutje wordt ontdekt dat aanleiding zou kunnen geven tot brand of een ander veiligheidsprobleem dan moeten alle wagens opgeroepen worden voor nazicht. Bij elektrische wagens brand er om de maand wel een wagen uit, maar dat is bijkomstig.

 • Mathy Boonen

  Zware toxische stoffen. Zoals alles stoffen waar batterijen uit bestaan. Maar hey die recycleren we toch maar in afrika. Zeker beter voor het milieu die elektrische autos

 • Liessens Gustaaf

  Met mijnen diesel van 16 jaar oud zal dat niet gebeuren. Ze zullen er ver mee komen met hun elektrischen brol;