"Wil men onze moskee een hak zetten?"

SCHEPENCOLLEGE WEIGERT UITBREIDING IN HOOGSTRAAT

De moskee Islah in de Hoogstraat wil graag uitbreiden.
Foto Lukas De moskee Islah in de Hoogstraat wil graag uitbreiden.
De moslimvereniging Islah gaat in beroep tegen de beslissing van het Zaventemse schepencollege om de bouwvergunning voor de uitbreiding van de moskee in de Hoogstraat te weigeren. Als reden haalt de gemeente een tekort aan voorziene parkeerplaatsen aan, terwijl de vereniging de wetgeving naar eigen zeggen wel volgde.

De huidige gebedsruimte op de hoek van de Hoogstraat en de Doggeweg voor mannen verdubbeld tot 198 plaatsen. Bovendien wil moslimvereniging Islah het pand opnieuw in orde brengen qua brandveiligheid en meer rolstoeltoegankelijk maken. Op lange termijn wordt gedacht aan een nieuwe vleugel met ofwel vijf leslokalen of drie noodwoningen in de Doggeweg. Na de uitbreiding zal er voor 230 bezoekers plaats zijn, terwijl er vandaag iets meer dan honderd binnenkunnen. Er komen elf bovengrondse en achttien ondergrondse parkeerplaatsen.

Weigering

Maandagavond weigerde het schepencollege echter de bouwvergunning. Volgens het gemeentebestuur is te weinig rekening gehouden met de extra wagens die de uitbreiding met zich mee zal brengen. "Er werden te weinig parkeerplaatsen voorzien", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer (CD&V). "In de vergunning staan 29 plaatsen, terwijl het er 90 moeten zijn. Vorig jaar hebben we een nieuwe parkeerverordening goedgekeurd en sindsdien moeten gemeenschapscentra 0,3 plaatsen per bezoeker voorzien in plaats van de eerdere 0,1 plaatsen per bezoeker. Volgens onze informatie zal na de uitbreiding plaats zijn voor 300 bezoekers, wat overeenkomt met 90 parkeerplaatsen."


Volgens de architect van de moslimvereniging, die liever anoniem wil blijven, overtreedt de gemeente hiermee de wet. "De bouwvergunning werd midden september, dus nog voor de nieuwe parkeerverordening, ingediend", klinkt het. "Men moet dus rekening houden met de situatie midden september. Daarom volstaan 29 parkeerplaatsen. Heeft men dit reglement - zonder ons medeweten - plots strenger gemaakt om ons een hak te zetten? We weten het niet..."


"We hebben de voorbije jaren minstens vijf vergaderingen met de gemeente gehad en hebben de plannen steeds op hun vraag bijgestuurd. Zo werd onder meer een mobiliteitsstudie uitgevoerd en de conclusie daarvan was duidelijk: de uitbreiding zou niet voor de nodige parkeeroverlast zorgen."

Nieuwe vleugel

Daarnaast struikelt het schepencollege ook over de derde fase: een nieuwe vleugel in de Doggeweg waarvoor de invulling nog niet vast staat. Mogelijk komen er leslokalen of drie noodwoningen voor inwoners die door tegenslag zonder woning komen te zitten. Omdat de invulling nog niet bekend is, kan het gemeentebestuur naar eigen zeggen moeilijk inschatten wat dat zal betekenen voor de parkeerdruk. "Het was net op vraag van de gemeente dat we die nieuwe vleugel moesten bouwen en nu zou dit plots een 'gevaar' voor de parkeerdruk betekenen. Dat is niet echt logisch", aldus de architect. "Daarom heeft moslimvereniging Islah beslist om in beroep te gaan. Op die manier willen we aantonen dat wij de wetgeving wel degelijk hebben gevolgd." "We hebben het project in haar totaliteit beoordeeld en de uitbreiding creëert een parkeerratio die niet opgelost geraakt met 29 parkeerplaatsen en 16 fietsenstallingen", besluit Dewandeleer.