"Later dan verwacht. Maar eind maart zijn we weer open"

DADER BRANDSTICHTING ITALIAANS RESTAURANT NOG STEEDS OP DE LOOP

Zaakvoerder Lorenzo Di Siervi voor zijn restaurant dat drie maanden geleden uitbrandde.
Foto Lukas Zaakvoerder Lorenzo Di Siervi voor zijn restaurant dat drie maanden geleden uitbrandde.
Restaurant Mercato in de Stationsstraat in Zaventem heropent eind maart, vijf maanden na de brandstichting, de deuren. De herstellingskosten lopen inmiddels al op tot 600.000 euro. "Gelukkig kregen we enorm veel steun van onze klanten", zegt zaakvoerder Lorenzo Di Siervi. Ondertussen is de dader nog steeds niet gevat.

Het waren heel turbulente weken voor Lorenzo Di Siervi. Hij zag zijn restaurant Mercato in de Stationsstraat in Zaventem namelijk begin november vorig jaar volledig afbranden. Al snel werd duidelijk dat het niet om een accidentele brand ging, maar dat iemand het vuur had aangestoken. In de buurt van de brandhaard werd namelijk een bidon met resten van benzine gevonden. Het vuur zorgde voor zoveel schade dat het restaurant ondertussen al drie maanden dicht is.


"Maar eind maart kunnen we de deuren opnieuw openen", zegt de zaakvoerder. "Eindelijk. We hadden normaal deze maand al willen openen, maar de schade was zo groot dat we de heropening moeten uitstellen. Zo goed als alles moest vernieuwd worden. Bovendien waren er ook heel wat gecompliceerde herstellingen nodig. Ik denk bijvoorbeeld aan de fresco's in ons restaurant. Die herstel je niet zomaar. Daarnaast heb ik ook nog heel wat te regelen met de verzekering. Daarom hebben we beslist om pas eind maart te heropenen. Het personeel staat al te popelen om onze vaste klanten opnieuw te kunnen bedienen."

Verloren inkomsten

Omdat zijn restaurant ondertussen al drie maanden gesloten is, heeft Lorenzo Di Siervi al heel wat inkomsten verloren. "Gelukkig beschik ik nog over een goed draaiend restaurant in Tervuren", klinkt het. "Heel wat klanten van Mercato zijn de voorbije weken dan ook gaan tafelen in La Cantina Italiana. Gelukkig maar, want de kosten door de brandstichting lopen inmiddels op tot zo'n 600.000 euro. Daarnaast heb ik ook heel wat steunbetuigingen van de vaste klanten gekregen. Zij zullen in de eerste maand na de heropening dan ook in de bloemetjes gezet worden."

Voortvluchtig

Ondertussen, drie maanden na de brandstichting, is de dader nog steeds voortvluchtig. Het parket Halle-Vilvoorde bevestigt dat het onderzoek nog loopt. "We weten zelf ook niet wie achter deze vreselijke daad zit, maar we denken wel in de richting van commerciële jaloezie", zegt Lorenzo Di Siervi nog. "Ik kan moeilijk geloven dat er een andere reden voor deze brandstichting bestaat. We hopen uiteraard dat de politie en het parket de dader snel zullen kunnen vatten."


Om te voorkomen dat er na de heropening opnieuw brand gesticht kan worden, wil Lorenzo zijn zaak beter beveiligen. "We beschikken nu al over camera's, maar de beelden zijn wat wazig. Dat willen we dus zeker optimaliseren, net als ons alarmsysteem. Zo'n drama willen we absoluut vermijden. Mijn ex-vrouw en kinderen wonen in het huis naast het restaurant. Ik wil niet dat hen iets overkomt door zulke laffe daden."