"Doorwerken tijdens vakantieperiode"

NA VREES VOOR NIEUWE STILSTAND WERKEN WOLUWEDAL ZET AANNEMER ALLES OP ALLES

Er is opnieuw meer beweging aan het Woluwedal.
Foto Lukas Er is opnieuw meer beweging aan het Woluwedal.
Nadat de werken aan het Woluwedal in Sint-Stevens-Woluwe vorig jaar maar liefst tien maanden stil lagen, vreesden de omwonenden onlangs dat er opnieuw problemen waren op de werf. Er waren namelijk amper arbeiders te zien. De gemeente stuurde een brief naar minister Weyts en dat bracht soelaas, want de aannemer zet nu een extra ploeg in om de werken sneller vooruit te laten gaan.

Het is al wat geweest met de werkzaamheden aan het Woluwedal in Sint-Stevens-Woluwe. Het drukke kruispunt van de Leuvensesteenweg met de Woluwelaan ligt ondertussen al ruim anderhalf jaar open, maar toch werd er slechts een negental maanden gewerkt.


De andere tien maanden lag de werf er verlaten bij. De werken werden in november 2015 namelijk stilgelegd omdat er een probleem was met de fundering van de riolering, waarna een dispuut tussen aannemer Viabuild en bouwheer Agentschap Wegen en Verkeer ontstond. Uiteindelijk werden de werken in september vorig jaar hervat. "Maar sinds de jaarwisseling kregen we opnieuw heel wat meldingen van verontruste omwonenden en handelaars", klinkt het bij Zaventems burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld).


"Zo waren er al enkele weken amper arbeiders op de werf te zien. De omwonenden vreesden opnieuw stilstand, nadat ze eerder al met lede ogen moesten aanzien hoe de omgeving tien maanden lang volledig gegijzeld werd door een dispuut tussen de aannemer en het AWV."

Brief

Omdat ook de gemeente niet wil dat de werken opnieuw stil komen te liggen, stuurde het schepencollege een brief naar mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). "Een antwoord van de minister kregen we nog niet, maar aannemer Viabuild liet ons inmiddels wel weten dat het een extra ploeg heeft ingezet", zegt een tevreden Holemans.


"Bovendien zal er voortaan ook tijdens de vakantieperiodes gewerkt worden. Op die manier hopen we dat de werken niet nog meer vertraging oplopen, want doordat de werf tien maanden lang onaangeroerd bleef, zit men al lang niet meer op schema. Uiteraard zijn we opgelucht dat de aannemer nu alles in het werk zal stellen om de vertraging te beperken."

Jaarwisseling

"De werken lagen rond de jaarwisseling een tijdje zo goed als stil door de weersomstandigheden", zegt Anton De Coster van Wegen en Verkeer. "Maar inmiddels gaan de werkzaamheden wel opnieuw goed vooruit. Momenteel loopt het onderzoek naar de discussie tussen ons en de aannemer nog, waardoor het moeilijk is om de einddatum van de werken te bepalen." Normaal gezien hadden de werkzaamheden in de zomer afgerond moeten worden, maar die timing wordt door de vertraging met alle zekerheid niet gehaald.


Ondertussen hebben ook vandalen hun weg naar de werf aan het Woluwedal gevonden. Zo werden de verkeerslichten ter hoogte van de oversteekplaats voor voetgangers de voorbije weken tot twee keer toe beschadigd. "Kort na de eerste herstelling van de aannemer waren de lichten opnieuw defect", aldus nog de burgemeester.


"Toen bleek echter dat vandalen de bedrading kapot getrokken hadden. Inmiddels werd alles opnieuw hersteld en we hopen dat de vandalen nu weg blijven. Door de defecte verkeerslichten werd namelijk een levensgevaarlijke situatie voor de zwakke weggebruikers gecreëerd."