"Alsof we in een gft-container wonen"

Droogte zorgt voor stank, compostverwerkend bedrijf belooft maatregelen te nemen

Een doordringende geur vergelijkbaar met de stank van gft-afval houdt al enkele weken de inwoners van Nossegem in de ban. Boosdoener is de compostverwerkende firma Sabgro. Het bedrijf belooft de nodige maatregelen te treffen.

“Het is alsof we in een gft-container wonen.” De inwoners van Nossegem hebben de voorbije weken op verschillende avonden hun neus moeten toeknijpen door een doordringende geur die boven de Zaventemse deelgemeente hing. Ook wie met de wagen door Nossegem reed, ontsnapte niet aan de stank. Resultaat: op sociale media vroeg iedereen zich af waar de geur vandaan kwam. De firma Sabgro, die ondertussen al een jaar groenafval van tuinaannemers en gemeenten tot compost verwerkt in de Van Ingelgomstraat, blijkt de boosdoener te zijn. Achter een grote loods liggen immers verschillende hopen compost, die vooral op warme dagen voor de geurhinder zorgen.

Ramen en deuren dicht

“De stank is niet te harden”, zegt Juliaan Van Hamme, die in de Voskapellelaan woont. “We hebben het de voorbije weken al een paar keer geroken en moesten telkens onze ramen en deuren sluiten. Waar de stank vandaan kwam, wisten we niet. Als omwonenden werden we niet ingelicht dat hier een compostverwerkend bedrijf actief was. Ik vind het opmerkelijk dat zo’n firma zomaar een vergunning krijgt.”

De composthopen van de firma Sabgro zorgen voor de nodige stank in Nossegem.
Lukas De composthopen van de firma Sabgro zorgen voor de nodige stank in Nossegem.

Ook Marc De Cock van De Tinnen Pot, het café dat in vogelvlucht op zowat vijfhonderd meter van de composthopen ligt, nam de stank de voorbije weken al verschillende keren waar. “Heel mijn café stonk”, klinkt het. “Ook mijn klanten klaagden en zij konden zelfs niet in hun tuinen zitten. Ik hoop dat de problemen snel opgelost geraken.”

Meldingen bij milieudienst

Bij de milieudienst van de gemeente kwamen de voorbije weken enkele meldingen van de geurhinder binnen. “De firma heeft wel degelijk een milieuvergunning gekregen, maar we zullen nagaan of alles conform die vergunning gebeurt”, zeggen schepenen van Milieu Erik Rennen (N-VA) en van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer (CD&V). “De firma heeft inmiddels erkend dat er een probleem is en er staat nog een overleg met de zaakvoerders en de gemeente gepland.”

“De stank was het gevolg van de lange droogte”, verduidelijkt Philip Sablon van Sabgro. “Nu het wat natter is, zijn die problemen er niet. Naar volgende zomer toe zullen we de nodige maatregelen nemen. Zo zullen de composthopen vaker en sneller bewerkt worden, zodat het groenafval geen tijd krijgt om te gisten.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.