Sint denkt ook aan arme kinderen

Zandhovense 'hulpsinten' zamelen speelgoed in

Willy, Gerda en Jos hebben speelgoed ingezameld voor kansarme kinderen.
De Freine Willy, Gerda en Jos hebben speelgoed ingezameld voor kansarme kinderen.
Sinterklaas krijgt dit jaar steun uit onverwachte hoek. Omdat het aankoopbudget van de goedheiligman niet onbeperkt is, besloot een tiental Zandhovenaren speelgoed in te zamelen voor het sinterklaasfeest. "Zo krijgen de (kans)arme kinderen in onze gemeente ook zeker een cadeau", zeggen de initiatiefnemers. Opmerkelijk: de mensen achter de actie leven zelf in armoede.

Over een dikke maand gaat Sinterklaas weer op pad om de kinderen te verwennen met speelgoed en allerlei lekkers. Maar in sommige, (kans-)arme gezinnen is dat niet zo evident als het lijkt. Vanuit die invalshoek rijpte binnen De Zandschakel - een vzw die minderbedeelden groepeert - begin dit jaar het idee om een sinterklaasactie op poten te zetten.

Zelf leven in armoede

"De leden van De Zandschakel kennen allemaal een vorm van armoede", vertelt Jos Rombouts van de sinterklaasgroep. "Zelf ben ik na een echtscheiding en gezondheidsproblemen in die situatie terechtgekomen. Wij weten dus wat het is om de eindjes aan mekaar te knopen en beseffen dat het niet voor iedereen evident is om de Sint te laten langs komen. Toen iemand het idee lanceerde om speelgoed te gaan inzamelen met het oog op 6 december sprongen we met een paar man op de kar. De mensen die deze actie coördineren hebben geen kinderen die in het doelpubliek van de Sint vallen. We wilden dit gewoon doen voor jongere gezinnen die het moeilijk hebben."

Eruitzien als nieuw

De voorbije maanden werd er door de mensen van De Zandschakel een berg speelgoed ingezameld, gaande van gezelschapsspelletjes tot fietsen en alles wat daar tussenzit. "Het speelgoed dat de Sint straks mag uitdelen, moet aan één belangrijke voorwaarde voldoen: het moet eruitzien als nieuw", gaat Jos Rombouts verder. "En ik moet zeggen dat we heel veel bruikbare stukken binnen kregen. Dat kwam zowel van particulieren als van winkels. We maakten enkel mond-aan-mondreclame, maar dat volstond om meer dan genoeg spullen te verzamelen. Die mochten we stockeren in een leegstaande woning van de gemeente."


Op 5 en 6 december gaan Sint en Piet het ingezamelde speelgoed uitdelen bij 34 kinderen uit twaalf gezinnen in groot Zandhoven. "Het plaatselijke OCMW selecteerde een lijst van gezinnen die in aanmerking kwamen. Aan die mensen werd dan de vraag gesteld of ze de komst van de Sint op prijs zouden stellen. We willen natuurlijk ook niets opdringen", zegt Rombouts nog. "Uiteindelijk bereiken we met onze actie toch een vrij groot publiek. Het geeft aan dat (kans)armoede niet enkel iets is wat in de grote steden voorkomt."


De overschot van het speelgoed - en die zal er wegens het grote succes van de inzamelactie zeker zijn - zal later worden weggeschonken aan scholen en sociale instellingen.