Geen windmolens in Viersel en Massenhoven: minister volgt negatief advies en keert geen vergunning uit

De windmolens die op deze locatie zouden komen in Zandhoven zijn afgekeurd.
rv De windmolens die op deze locatie zouden komen in Zandhoven zijn afgekeurd.
Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist dat er geen vergunning komt voor de bouw van twee windmolens aan het Albertkanaal langs Waterschap in Viersel en Bisschoppenhof in Massenhoven. Na een negatief advies van de gemeente, gewest en provincie en maar liefst 1.244 bezwaarschriften van omwonenden, komen er dus (voorlopig) geen windmolens in Viersel en Massenhoven. 

De windmolensaga in Zandhoven is ondertussen al van in 2017 bezig. Toen diende firma W-kracht uit Loppem een aanvraag in voor de bouw van twee windmolens in Massenhoven en Viersel. Het actiecomité Rust in Zandhoven diende toen 888 bezwaarschriften in, omdat de omwonenden vreesden voor overlast. Ook de gemeente, het gewest en de provincie gaven een negatief advies voor de windturbines. Toenmalig minister Joke Schauvliege (CD&V) besliste, tegen alle negatieve adviezen in, toch groen licht te geven voor de windmolens, de Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde die. 

10 meter lager

In september 2019 diende W-kracht een nieuwe aanvraag in voor de windmolens, die deze keer 10 meter lager zouden zijn dan de 150 meter die eerst gepland was. De 888 bezwaarschriften telden niet meer, en er moesten nieuwe adviezen uitgebracht worden. Er werden 1.244 nieuwe bezwaarschriften ingediend door omwonenden, en opnieuw waren alle adviezen negatief. Minister Zuhal Demir (N-VA) volgt dat negatief advies nu, en keert geen vergunning uit voor de windmolens. Dat wil dus zeggen dat er (voorlopig) geen windmolens komen op die plek. 

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V): “Hopelijk stopt W-Kracht nu met deze aanvraag en zoeken ze betere locaties. Want dat er meer groene energie moet komen, daar is iedereen het over eens, alleen niet op deze voorgestelde plaats. Dit is een dossier waar samenwerking tussen gemeente, actiecomité, inwoners en hogere overheid, over de partijgrenzen heen, geloond heeft. Laat de wind nu maar gaan liggen”, besluit hij in een post op Facebook.