"Zo hard toegeleefd naar laatste sintfeest"

HULPSINT HERMAN (72) LIGT IN ZIEKENHUIS EN MIST HOOGDAG

Hulpsint Herman Janssens, met rechts van hem zijn vrouw Hildegarde.
RV Hulpsint Herman Janssens, met rechts van hem zijn vrouw Hildegarde.
Hulpsint Herman Janssens uit Zandhoven beleeft een sinterklaasfeest in mineur. De 72-jarige man zou de echte Sint helpen door pakjes rond te dragen bij enkele minderbedeelde gezinnen, maar hij ligt in het ziekenhuis. "Hij heeft hier hartzeer van, maar hij wou absoluut dat de zwarte pieten de klus dan maar zonder hem klaarden", vertelt zijn vrouw Hildegarde.

Herman Janssens had er zo naar uitgekeken. Al veertig jaar treedt hij op als plaatsvervangend sinterklaas, wanneer de echte goedheiligman het te druk heeft. Dit jaar zou het Hermans laatste keer worden als hulpsint en daarom wou hij iets speciaals doen. Samen met zijn vrouw en een tiental andere vrijwilligers zamelde Herman de voorbije maanden speelgoed in om te kunnen uitdelen in Zandhovense gezinnen waar men het niet zo breed heeft. Maar het moment suprême - het uitdelen van de pakjes - zal Herman niet kunnen meemaken. Hij sukkelt momenteel met een zware bronchitis en moet daarvan bekomen in het ziekenhuis.

Zwarte pieten alleen

"Het zal allemaal wel goed komen met mijn man, maar voorlopig moet hij in bed blijven", legt echtgenote Hildegarde De Jongh uit. "Natuurlijk is dit pijnlijk voor Herman. Hij had zo hard toegeleefd naar dit laatste sinterklaasfeest. Maar hoe zeer hij ook sinterklaas zou willen spelen, zijn lichaam laat het even niet toe. Tegelijk drukte hij me op het hart dat de andere mensen in het sintcomité absoluut moesten doorgaan met de plannen. Het belangrijkste is dat de kindjes hun speelgoed krijgen."


Een geschikte 'vervangsint' werd er op korte termijn niet meer gevonden en dus moesten de zwarte pieten gisteren alleen op pad. Vandaag zetten ze hun tocht door Zandhoven verder. Hildegarde - die zelf ook een stevige hoest heeft - ging mee. "Ik ben ziekjes en heb nu wat extra zorgen met Herman, maar ik moest en zou de knop omdraaien: alles om de kinderen en mijn man te plezieren. We hebben trouwens iemand gevonden die de overhandiging van het speelgoed zal filmen. Zo kan Herman er achteraf toch ook een beetje van genieten."


Hildegarde en co bezochten gisteren vier gezinnen in groot Zandhoven. Vandaag stoppen ze op nog veertien andere plaatsen. "Overal kunnen we een mooi geschenkpakket achter laten. We kregen zelfs zo veel schenkingen binnen dat er nog speelgoed over is. Dat wordt morgen (vandaag, red.) om 14 uur door onze pieten uitgedeeld voor het gemeentehuis van Zandhoven aan passerende kinderen", besluit Hildegarde.