'Vuistballers' strijden om titel

ZONDAG TWEEDE EDITIE BELGISCH KAMPIOENSCHAP

Het nationale vuistbalteam met bovenaan Annelies Kumpen (bondscoach), Ruben Van Beirendonck, Pieter Jantcheff, Bert Stoelen (voorzitter) en onderaan Nik De Bruyn, Jasper Vanpoecke en Joris Schuerwegen.
RV Het nationale vuistbalteam met bovenaan Annelies Kumpen (bondscoach), Ruben Van Beirendonck, Pieter Jantcheff, Bert Stoelen (voorzitter) en onderaan Nik De Bruyn, Jasper Vanpoecke en Joris Schuerwegen.
In Zandhoven strijden zondag 12 ploegen om de Belgische titel van beste vuistbalploeg van het land. Je hoort het goed: vuistbal. De sport is vooral bekend in Duitsland, maar sinds enkele jaren wint vuistbal ook bij ons aan populariteit. Bert Stoelen (25) uit Zandhoven bracht de sport naar ons land.

Hoewel vuistbal één van de oudste sporten aller tijde is, is het geen schande wanneer je het nu in Keulen hoort donderen. De balsport is vooral populair in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar sinds enkele jaren spruiten hier en daar ook in België een aantal vuistbalploegen uit de grond. Zandhovenaar Bert Stoelen (25) zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. "Toen ik twee jaar geleden rondreisde in Azië en Australië, leerde ik een Zwisters meisje kennen. Zij speelde vuistbal en vertelde me over de collegialiteit tussen vuistballers. Zo mocht ik met haar bij een andere 'fistballplayer' blijven logeren in Australië. De gastvrijheid en hartelijkheid is me zo bijgebleven dat ik meteen op zoek ben gegaan naar een vuistbalteam wanneer ik terug in België aankwam."


Bert kwam van een kale reis terug thuis, maar bleef niet bij de pakken zitten. "Vuistbal bestond nog niet in België, dus besloot ik om een eigen team op te zetten. Ik ronselde een aantal vrienden en sindsdien trainen we elke zondagavond. We hebben meteen ook een nationaal team in het leven geroepen. Na de Red Devils, de Red Lions en de Red Flames, zijn er nu dus de Red Jellyfists."


Zoals de naam al doet vermoeden, wordt vuistbal gespeeld met de vuisten en de onderarmen. Het is vergelijkbaar met volleybal, maar er zijn toch enkele opmerkelijke verschillen. Zo wordt vuistbal outdoor en op een groter veld gespeeld. De bal, een kruising tussen een voetbal en een volleybal, mag tussen elke pas één keer botsen. Na maximaal drie passen moet de bal over het net gespeeld worden.


Nik De Bruyn (24) was meteen overtuigd toen zijn vriend Bert hem vroeg mee te doen met de eerste training. Sindsdien is hij niet meer weg te slaan van het veld. "Het leuke aan vuistbal is dat we vrijwel altijd buiten spelen. Door het grotere veld moeten we veel lopen, wat het spel dynamischer maakt dan bijvoorbeeld volleybal. Het is bovendien spannender omdat je goed moet anticiperen op de tegenspeler."

Vuistbal is vergelijkbaar met volleybal, maar wordt outdoor en op een groter veld gespeeld.
RV Vuistbal is vergelijkbaar met volleybal, maar wordt outdoor en op een groter veld gespeeld.

Vrouwen

Op het Belgische Kampioenschap nemen vier vrouwen- en acht mannenploegen het tegen elkaar op. Twee Duitse ploegen komen meespelen voor het plezier, want zij maken geen kans op de Belgische titel. "Twee van de vier ingeschreven vrouwenploegen zijn volleybalploegen. Hopelijk reageren ze enthousiast, want we zijn geselecteerd voor het WK in Oostenrijk volgend jaar en kunnen daarvoor altijd nog wat vrouwen gebruiken in ons team", lacht Bert. "Iedereen die dus mee komt trainen, maakt kans om naar het Wereldkampioenschap te gaan in 2018."


Het BK vuistbal vindt plaats op zondag 20 augustus op de C-terreinen van voetbalclub K. Zandhoven S.K. De vrouwencompetitie nemen het tussen 10 en 12 uur tegen elkaar op, de mannenploegen van 13 tot 18 uur.