"Vanaf 2017 gestolen machines opsporen"

VILOC ONTIWKKELT SYSTEEM OM BOUWMATERIALEN TE VOLGEN

Het jonge Zandhovense bedrijf Viloc zette de afgelopen jaren een stevige voet op de markt met haar systeem voor geautomatiseerd beheer van machines en werktuigen van bouwbedrijven. Dankzij dit systeem weten deze bedrijven meteen waar hun kostbare machines zich bevinden. Maar hier stopt het niet voor Viloc. "Vanaf 2017 laat ons systeem ook toe om gestolen machines op te sporen", zegt CEO Mark Thijs.

Viloc werd in 2010 opgericht door Tim Gestels. Samen met Mark en Jeroen Spinnewyn vormt het drietal de kern van het bedrijf aan de Langestraat in Zandhoven. "Tim bedacht het product oorspronkelijk om diefstallen op werven tegen te gaan. Maar technisch was het niet mogelijk om nog een gps in onze tag, het kleine zendertje dat op de machines wordt geplaatst, in te bouwen. Daarom ligt onze focus tot op vandaag op het correct inventariseren en beheren van werktuigen en machines van bouwondernemingen. Die worden vaak verloren gelegd of bijna niet gebruikt. Dit maakt tot veertig procent uit van de machines", vertelt Mark.

Concreet wordt de tag op machines, zoals boormachines, drilboren, breekhamers, slijpmachines,... bevestigd. In de werfkeet, een container of in de bestelwagens van de aannemers worden ontvangers geplaatst die de signalen van de tags op de machines doorsturen naar het netwerk van Viloc. Via het netwerk kan de klant meteen zien waar zijn machines zich bevinden.

Besparen

"Wij mikken op bouwbedrijven met minstens vijftig arbeiders. Als je weet dat men gemiddeld tien unieke werktoestellen per arbeider nodig heeft dan komt men snel aan een groot aantal. Door machines die niet meteen worden gevonden of die plots op andere werven liggen, gaat de productiviteit achteruit. Bouwbedrijven kunnen serieus besparen met ons systeem omdat arbeiders niet langer hoeven te zoeken. Met de informatie die ze van onze tags krijgen, weten ze bijvoorbeeld ook of de machines zijn gekeurd of niet."

Netwerk

Viloc ziet veel potentieel in zijn product waardoor het enkele mooie uitdagingen heeft voor 2017. "Telecomoperatoren zijn steeds meer geïnteresseerd om toepassingen als de onze met hun netwerk te verbinden. Dankzij de uitbreiding van het LoRa-netwerk kunnen wij vanaf januari ook gestolen werktuigen en machines laten volgen. De eerste installaties zullen in Nederland gebeuren waar het netwerk van KPN heel het land bestrijkt. In België heeft Proximus de agglomeraties van bijvoorbeeld Antwerpen en Brussel reeds bedekt maar nog niet heel het land. Maar onze technologie staat klaar."

Ook geografisch wil Viloc verder groeien. "We zijn nu actief in heel Vlaanderen en in delen van Nederland. Het is onze bedoeling om volgend jaar ook in Wallonië aanwezig te zijn. Mijn ambitie is om ook naar Frankrijk en de rest van Europa te trekken maar dat moeten we verder bekijken. Ons team moet in ieder geval uitbreiden. Nu bestaat Viloc uit elf medewerkers. Op korte termijn moeten daar drie tot vier personen bijkomen, voornamelijk verkopers. Op langere termijn komen er zeker nog meer jobs bij", besluit Mark Thijs.

Mark Thijs, CEO van Viloc, toont een tag die bijvoorbeeld op boormachines wordt geplaatst om ze te kunnen opsoren.
Filip Spoelders Mark Thijs, CEO van Viloc, toont een tag die bijvoorbeeld op boormachines wordt geplaatst om ze te kunnen opsoren.