Storm Dennis of niet, inwoners planten bomen op evenementenweide

Ook de allerjongsten uit de gemeente Wuustwezel droegen hun steentje bij op de plantactie op het evenementenplein.
Ewoud Meeusen Ook de allerjongsten uit de gemeente Wuustwezel droegen hun steentje bij op de plantactie op het evenementenplein.
Ondanks de stormwinden van Dennis zakten heel wat inwoners van de gemeente Wuustwezel af naar de evenementenweide. Daar werdenafgelopen zondagnamiddag duizend nieuwe bomen geplant om het landschap te herstellen. Ook de oudste imker van het dorp kwam een handje toesteken. “De nieuwe aanplantingen zullen ook het bijenbestand ten goede komen”, zegt Pieter Roelands (86).

De gemeente ontwikkelde in samenwerking met Regionaal Landschap een langetermijnvisie over de regio van de Gasthuisdreef, het Uilenbos en de vallei van de Kleine Beek. Het gebied tussen het dorp van Wuustwezel en het Klein Schietveld is met zijn weilanden, statige bomenrijen en gasthuishoeves een uniek landschap. “We willen het landschapsgebied versterken en opwaarderen”, zegt Ines Van Lumbergen van Regio Landschap de Voorkempen. Een eerste concrete actie dit jaar is de aanplant van een houtkant, een dichte rij struiken en bomen die door regelmatige kap sterk uitzet, op de evenementenweide in de dorpsrand. “Vele bomen in dit gebied zijn rijp voor de kap of zijn aan het einde van hun leven. We willen een kaal landschap vermijden. De zeven soorten bomen en struiken zullen zorgen voor een frisse wind in het gebied”, lichten Van Lumbergen en milieuschepen Sus Vissers (CD&V) toe. 

De meeste nieuwe bomen zullen erg aantrekkelijk zijn voor bijen. Dat bevestigt ook de 86-jarige imker Pieter, die zijn steentje kwam bijdragen. “Het zou onfatsoenlijk zijn als ik hier niet zou zijn komen helpen”, lacht de kranige man. “Sporkenhout, hazelaars en wilgen staan bekend als ‘bijendrachtplanten’ vanwege hun nectar en stuifmeel”, legt Pieter uit. 

Natuurwerk

De voorbereidende werken zoals het maken van de plantgaten gebeurde door Natuurwerk vzw in opdracht van het Regionaal Landschap. Ook de afrastering tegen wild zal Natuurwerk voor zich nemen. Voor het planten van de bomen en struiken kregen Natuurwerk, Regio Landschap Voorkempen en de gemeente hulp van ongeveer honderd enthousiaste vrijwilligers. “Ik ben aangenaam verrast dat er zoveel helpende handen langsgekomen zijn. We zullen sneller klaar zijn dan verwacht”, vertelt Vissers. Na het harde labeur trakteerde de gemeente de aanwezigen op soep, chocomelk en koffie. 

Milieuschepen Sus Vissers en Ines Van Limbergen van Regionaal Landschap de Voorkempen.
Ewoud Meeusen Milieuschepen Sus Vissers en Ines Van Limbergen van Regionaal Landschap de Voorkempen.
Imker Pieter Roelands (86).
Ewoud Meeusen Imker Pieter Roelands (86).
Boomplantactie
Ewoud Meeusen Boomplantactie
Boomplantactie
Nee Boomplantactie
Het evenementenveld ligt in het gebied tussen de dorpsrand en het Klein Schietveld.
Ewoud Meeusen Het evenementenveld ligt in het gebied tussen de dorpsrand en het Klein Schietveld.
Ook een delegatie kinderen van Chiro Loenhout en Wuustwezel staken de handen uit de mouwen.
Ewoud Meeusen Ook een delegatie kinderen van Chiro Loenhout en Wuustwezel staken de handen uit de mouwen.