Restauratie oude pastorie valt iets duurder uit dan verwacht

De Gemeentelijke Academie neemt haar intrek in de oude pastorie in de Dorpsstraat.
Foto Verheijen De Gemeentelijke Academie neemt haar intrek in de oude pastorie in de Dorpsstraat.
De Gemeentelijke Academie neemt komende zaterdag officieel haar intrek in de gerestaureerde oude pastorie in de Dorpsstraat. Met zo'n 840.000 euro viel de restauratie duurder uit dan verwacht.

De voorbije maanden heeft een aannemer het gebouw uit 1738 in de Dorpsstraat onder handen genomen. De schouwen, de monumentale trap, de gewelven in de kelders, de steunbalken en het glas-in-lood zijn allemaal in ere hersteld. Tijdens de werken doken verscholen ornamenten op. "Dat was inderdaad een verrassing", zegt schepen Mai Van Thillo (CD&V). "Het gaat om versieringen op het plafond of vloeren die verstopt waren. De kosten (840.000 euro, waarvan 300.000 euro gesubsidieerd, red) zijn daardoor wel wat opgelopen, maar we gaan wel nieuwe subsidies aanvragen voor deze onverwachte wending." Binnenkort worden ook de binnenkoer en de parking aangepakt.


De Gemeentelijke Academie zal al snel haar intrek nemen in het gebouw. Enkele lokalen en de theaterzaal Kadans werden lang geleden al bijgebouwd in de tuin van de pastorie. Nu is er dus de gerestaureerde pastorie zelf.


Komende zaterdag is iedereen welkom tussen 13.30 en 17.30 uur. Directeur Philippe Poot is in elk geval verheugd. "Lesgeven, dansen en muziek maken in zo'n historische omgeving. Je kan er als muzikant toch alleen maar van dromen ?" (VTT)