Nieuwe laadpalen aan bib en op Kerkplaats in Gooreind

De palen werden gisteren officieel onthuld.
Foto Dirk Laenen De palen werden gisteren officieel onthuld.

Eigenaars van een elektrische auto kunnen binnenkort opladen aan de bibliotheek in Wuustwezel en op de Kerkplaats in Gooreind. De palen zullen in gebruik genomen worden vanaf de week van 13 november en tegen 2020 staan er zes publieke laadpalen in Wuustwezel.


De publieke laadpalen zijn een initiatief van de netbeheerders Eandis en Infrax. De bedoeling is om op termijn inelke Vlaamse gemeente minstens één publieke laadpaal te hebben. Laadpaaloperator Allego zal instaan voor de levering, plaatsing en uitbating van de laadpalen. "Uit studies blijkt dat 70 procent van de laadbeurten gebeurt in en rond de privéwoning. Daarnaast wordt 20 procent van de oplaadbehoeften ingevuld door bedrijven die steeds meer laadpunten voorzien voor hun werknemers, bezoekers of klanten", verduidelijkt Walter Van den Bossche, CEO van Eandis. "Publieke laadpalen zijn samen goed voor de overige 10 procent. Ze zijn vooral belangrijk om te kunnen bijladen en afstanden tussen het opladen thuis te overbruggen."


Opladen kan met een kredietkaart. Wuustwezel heeft het burgemeestersconvenant ondertekend, waarmee ze aangeven om tegen 2020 de broeikasgasuitstoot op hun grondgebied met 20 procent te willen verminderen. Dit is alvast een stap in de goede richting. (FSE)