Met 450 figuranten in Quirinusprocessie

Deelnemers aan de processie op weg naar de kapel van de Heilige Quirinus.
Laenen Deelnemers aan de processie op weg naar de kapel van de Heilige Quirinus.

Zoals de traditie het voorschrijft trok ook gisteren, op de eerste zondag van mei, de Heilige Quirinusprocessie naar de kapel van de Heilige Quirinus.


De processie werd ontbonden aan de ingang van de kerk na het binnendragen van de relikwie en het Heilige Sacrament. Tijdens de rondgang waren er twee stopplaatsen waar aan de omstaanders de zegen met het Heilige Sacrament werd gegeven. Net zoals elk jaar stonden er dit jaar ook meer dan duizend mensen de 450 figuranten van de processie te bewonderen.

'Kwade ogen'

De processie zou voor het eerst plaats gehad hebben in 1630, toen de Sint-Quirinuskapel door Baron Lodewijk de Perez werd heropgebouwd. De processie diende om bescherming en genezing tegen kwade ogen en huidziekten te vragen. Loenhoutse mei is ook een dag van samenkomen en verbroederen, een dag waarop jong en oud zich verenigen op en rond de kermis. Bij vele families komen kinderen en kleinkinderen samen om kermis te vieren. Daarom blijft de Loenhoutse processie een familiedag en echte kermisdag.