Meest interactieve wagen scoort het best

67STE BLOEMENCORSO LOKT 16.500 BEZOEKERS NAAR LOENHOUT

De winnende wagen, Arabian Derby van buurtschap Zuidhoek, vuurde ballen af richting het publiek.
DubbelDuck De winnende wagen, Arabian Derby van buurtschap Zuidhoek, vuurde ballen af richting het publiek.
De bloemenwagen 'Arabian Derby' van buurtschap Zuidhoek is de grote winnaar van de 67ste Bloemencorso van Loenhout. De wagen sleepte alle prijzen in de wacht behalve de publieksprijs, die naar buurtschap Oosteneind ging. De organisatie spreekt van een absolute topeditie zonder grote incidenten.

De stoet begon in 1952 als een bescheiden optocht met bloemenwagens om de vernieuwde weg tussen Brecht en Loenhout te vieren, maar intussen is de Koninklijke Bloemencorso Loenhout uitgegroeid tot een begrip en zelfs immaterieel erfgoed. Maar liefst 34 bloemenwagens trokken gisterenmiddag door het centrum van Loenhout en passeerden twee keer de tribune aan de kerk, waar er zoals steeds streng gejureerd werd. "Het buurtschap Zuidhoek heeft met zijn prachtige wagen 'Arabian Derby' zowel de juryprijs, kinderprijs als figuratieprijs in de wacht gesleept", zegt Dennis van der Meer van de organisatie. "De Arabian Derby was een soort kermisattractie op wielen met ballengooier. We zien dit jaar opnieuw dat interactieve wagens die bovendien nog eens heel mooi gemaakt zijn, het steeds goed doen." De eerste publieksprijs was voor buurtschap Oosteneind, dat al voor de veertigste keer deelnam aan de Corso. De twee generaties ontwerpers hadden de wagen 'Bang... maar niet voor lang', die in 1995 ook al meereed, opnieuw gemaakt. Die combinatie van jong en oud werd duidelijk door het publiek gesmaakt.

Ook dit jaar vlogen heel wat 'wagens' boven de straten van Loenhout.
Laenen Ook dit jaar vlogen heel wat 'wagens' boven de straten van Loenhout.

Schip gestrand

Minder geluk voor buurtschap Noordhoek. De bloemenwagen 'Gestrand', in de vorm van een schip, strandde ook letterlijk. "Ze zijn in panne gevallen nog vooraleer de tocht begon", gaat van der Meer verder. "Uit veiligheidsoverwegingen hebben we dan eerst alle andere wagens laten vertrekken. Noordhoek is nog vertrokken als laatste, maar heeft de jurytribune geen twee keer kunnen passeren, wat het reglement voorschrijft. Ze zijn daarom vnaar de zevende plaats gezakt. Heel sneu voor hen."


De Bloemencorso lokte ongeveer 16.500 bezoekers. Door de aanhoudende droogte deze zomer had de organisatie extra dahlia's moeten aankopen uit het Nederlandse Zundert, de grootste Europese producent van dahlia's. "Bloemencorso's zijn dan ook veel populairder in Nederland dan in Vlaanderen", besluit van der Meer. "Wij zijn de enige Belgische organisatie die is aangesloten bij een Nederlandse stichting. Het is namelijk ons doel om officieel erkend te worden als Unesco-werelderfgoed. Alleen kunnen we dat niet, maar als we de handen in elkaar slaan met verschillende organisaties, krijgen we vast een dossier rond dat sterk genoeg is om te slagen."

Een bloemenvarkentje.
Laenen Een bloemenvarkentje.

Dorpsfeest

De Loenhoutse Bloemencorso werd gisteren afgesloten met een dorpsfeest aan de kerk. Vandaag volgt het feest voor de deelnemende buurtschappen die onderling ook een prijs zullen verdelen voor de beste wagen.