Maandenlang tussen mishandelde gibbons

SHANA PATTEET (25) LOOPT STAGE IN OPVANGCENTRUM IN MALEISIË

Shana voor een van de kooien van de gibbons die getraind worden om weer in het wild te gaan leven.
Foto Toon Verheijen Shana voor een van de kooien van de gibbons die getraind worden om weer in het wild te gaan leven.
Studente Shana Patteet uit Wuustwezel is volop bezig met een bijzondere stage in Zuidoost-Azië. Ze heeft er maandenlang tussen de gibbons geleefd die in een speciaal opvangcentrum getraind worden om weer in het wild te kunnen leven. Ondertussen heeft ze een eigen droom. "Ik zou graag mijn eigen opvangcentrum oprichten."

Shana Patteet (25) studeert agro- en biotechnologie (afstudeerrichting dierenzorg) aan de hogeschool Odisee Campus Waas. De studenten moesten een stageproject kiezen en Shana koos uiteindelijk voor iets niet meteen bij de deur. "Ik wilde vooral naar het buitenland om ervaring op te doen in een andere cultuur en in nare situaties", vertelt Shana die momenteel in Maleisië vertoeft. "Ik wilde bewust ook kiezen voor een project dat dieren weer de kans geeft om in het wild te leven. Het project 'Gibbon Rehabilitation' vond ik eerder toevallig op het internet. Zij werken met primaten, halen ze uit situaties waar ze mishandeld worden én ze geven de dieren de kans om terug in het wild te leven."

Controle

Shana vertrok eind januari naar Phuket in Thailand om er aan de slag te gaan. Nu maanden later heeft ze daar nog altijd geen seconde spijt van. "De eigenaars van het centrum proberen de gibbons die als huisdier gehouden worden of in de toeristenindustrie 'werken' weg te halen bij hun baas", vertelt Shana. "Na een medische controle worden ze onmiddellijk getraind om weer in het wild losgelaten te worden. Het kan gek klinken: maar zo min mogelijk menselijk contact is daarbij de boodschap. We willen dat ze niet niét meer gehecht geraken aan de mens om weer in het wild te kunnen gaan leven."

Illegaal

Maar er is ook een educatief luik. "We proberen de lokale bevolking én de toeristen uit te leggen dat gibbons eigenlijk sinds 1992 niet meer als huisdier gehouden mogen worden. Aan de toeristen proberen we duidelijk te maken dat de gibbons of andere wilde dieren die ze zien in bars, op strand of in club ook illegaal zijn en dat het betalen voor een fotoshoot dat illegale net steunt. De dieren worden meestal ontnomen van hun moeder door haar dood te schieten. De dieren die je 's avonds ziet in clubs en bars zijn vaak onder de invloed van alcohol en drugs om hen wakker te houden. Eens de dieren te oud zijn of om een of andere reden niet meer voldoen, dan worden ze gewoon gedumpt.


Na mijn stage die eind april afliep, besloot Shana toch nog te blijven. "Ik doe nog wat vrijwilligerswerk in opvangplaatsen voor straathanden en straatkatten. Zo heb ik nog hondenwandelingen gedaan in Koh Lanta in Thailand en nu ben ik bezig aan vrijwilligerswerk voor twee weken in Langkawi- Maleisië. Ik zou graag teruggaan na mijn studies, maar ze nemen geen buitenlanders aan. De ultieme droom is een eigen opvanghuis voor straathonden en straatkatten."