Gemeente en BuSo Berkenbeek verspreiden 300 nestkastjes in strijd tegen de processierups: “We zetten ook volop in op biodiversiteit”

De eerste nestkastjes werden dinsdag opgehangen.
Klaas De Scheirder De eerste nestkastjes werden dinsdag opgehangen.
De gemeente en BuSo Berkenbeek slaan de handen in elkaar voor het bestrijden van de processierups. De leerlingen van Berkenbeek maken immers zo’n driehonderd nestkastjes voor mezen. Die mezen moeten er mee voor zorgen dat de jaarlijks plaag van processierupsen vermindert.

“We gaan deze nestkastjes verspreid over de gemeente ophangen in de straten waar eiken staan”, zegt schepen Sus Vissers (CD&V). “Mezen zullen uit de vele nestkastjes hun nestje kiezen. Ze lusten ook graag de processierups in zijn vroeg stadium. We hebben een aantal jaar geleden al besloten om geen chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten en alles in te zetten op natuurlijke bestrijding en biodiversiteit. We hebben ook besloten om niet meer te branden, want dit is slecht voor de boom en dat vormt een brandgevaar. We zuigen de rupsen nu op. Een werkwijze die andere gemeenten en aannemers van ons hebben overgenomen. Afgelopen najaar hebben we een bestrijdingsplan op gemaakt waarbij we de overlast in kaart hebben gebracht en bekeken hebben welke actie we dienen te ondernemen. Één van die acties is een grasplan om meer bloemen en beschermende bermen te creëren.”

De eerste nestkastjes werden dinsdag opgehangen.
Klaas De Scheirder De eerste nestkastjes werden dinsdag opgehangen.

Biodiversiteit

De gemeente plant nog meer zaken rond biodiversiteit. “In de Dijkweg zijn we begonnen met het aanleggen van eilandjes”, zegt Vissers nog. “Dat zijn kleine bosjes met veel verschillende planten en bomen waar we ook de kruidlaag mooi laten tussen groeien. Nu ligt er ook hakselhout tussen. Hierin kunnen kleine insecten zich verschuilen en wordt het eerste (on)kruid nog even tegen gehouden zodat de planten mooi kunnen groeien. Daarnaast vinden vogels eten in het houtschors en kunnen ze zich beschermen in de struiken.” Er worden ook houtwallen voorzien. “De takken onderaan de houtwal zorgen voor voeding voor tal van schimmels en insecten. De insecten trekken onder meer vogels, salamanders en egels aan. Daarnaast geeft het ook bescherming aan kleine zoogdieren zoals konijnen, wezels, vleermuizen. Ook kunnen insecten zich nestelen in de houtblokken die we erboven op leggen en in de onbehandelde kastanje palen die we gebruiken zitten barsten waarin insecten zich kunnen nestelen. De houtwallen vullen we op met wilgentakken. Die passen er mooi in, verteren snel en komen van onze eigen bomen.”

De eerste nestkastjes werden dinsdag opgehangen.
Klaas De Scheirder De eerste nestkastjes werden dinsdag opgehangen.