Erehaag voor Marten Van Riel

INWONERS VIEREN TIJDENS DORPSDAG ZESDE PLAATS VAN TRIATLEET IN RIO

De inwoners feliciteren triatleet Marten Van Riel op hun eigen manier met zijn zesde plaats op de Olympische Spelen in Rio.
Laenen De inwoners feliciteren triatleet Marten Van Riel op hun eigen manier met zijn zesde plaats op de Olympische Spelen in Rio.
Wuustwezel houdt van zijn triatleten. Dat lieten de inwoners tijdens de dorpsdag afgelopen zondag merken. Ze stonden letterlijk als één man achter Marten Van Riel, die zijn zesde plaats op de Spelen kwam vieren. "Ik ben blij dat iedereen kon meegenieten van mijn wedstrijd", lacht de Olympiër.

Wuustwezel heeft iets met triatlon. Niet alleen woont een van de bekendste Belgische triatleten, Marc Herremans, in de gemeente, elk jaar vindt er ook de Sterke Peer triatlon plaats. Volgens sommige atleten is dat een van de gezelligste en meest populaire triatlons van het land. En nu hebben ze in de gemeente een nieuw talent rondlopen, fietsen en zwemmen. Hij is pas 23 jaar en werd tijdens zijn eerste deelname aan de Olympische Spelen in Rio meteen zesde. Marten Van Riel wist te verbazen voor de ogen van honderden dorpsgenoten. Want in de gemeente werd tijdens de wedstrijd een groot scherm geplaatst om de prestaties van hun dorpsgenoot van dichtbij te volgen. "Het is altijd leuk om zoveel mensen achter je te hebben", lacht Marten. "Daardoor wist ik van bij de start dat ik vooraan moest zitten, want anders zou ik waarschijnlijk niet in beeld gekomen zijn. Nu hebben mijn dorpsgenoten toch kunnen meegenieten, en daar ben ik blij om."

Marc Herremans, die andere triatleet die in Wuustwezel woont, interviewt Marten Van Riel.
Laenen Marc Herremans, die andere triatleet die in Wuustwezel woont, interviewt Marten Van Riel.

Zesde plaats

Marten behaalde op deze Spelen nog geen medaille, maar werd wel als een held onthaald. Zijn puike prestaties, zowel op de Olympische spelen als tijdens andere wedstrijden, brengen Wuustwezel geregeld in de aandacht. Bij de Belgische triatleten is de gemeente intussen gekend als het mekka van de triatlon. "Van Riel, de jongste deelnemer aan de triatlon in Rio, verbaasde iedereen met een knappe zesde plaats. Meer dan 300 inwoners volgden live de race van hun dorpsgenoot via een groot scherm op het plein Achter d'Hoven. De keuze voor een huldiging was dan ook snel gemaakt", vertelt burgemeester Dieter Wouters (CD&V).


Zijn prestatie is niet alleen opmerkelijk, hij kan nog groeien en Wuustwezel wil tonen dat ze als één man achter hun dorpsgenoot staan. Hoewel Marten toegaf dat hij zelf liever traint dan dat hij gehuldigd wordt, extra steun kan hij altijd gebruiken. "Tijdens mijn wedstrijden probeer ik zo weinig mogelijk na te denken, maar als ik ergens aan denk, zijn het mijn supporters. Ik wil natuurlijk geen afgang maken, dus jullie zetten me zeker aan om harder te lopen, te fietsen en te zwemmen", sprak Marten.


Door zijn trainingen zit Marten Van Riel vaak in het buitenland, maar ook in eigen dorp kan je de sportman tegenkomen. "Ik loop al eens graag door het Uilenbos of op de menige paadjes tussen Wuustwezel en Loenhout. Daar geniet ik van de rust en de natuur in onze prachtige gemeente", besloot Marten.